Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Únia chce zlepšiť koordináciu poriadkových síl: Pripravujú protiteroristické centrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BERLÍN - Šéfovia policajných zborov z európskych krajín, ktorí sa stretli v Berlíne na dvojdňovom pracovnom zasadnutí, sa dohodli dnes na zlepšení koordinácie poriadkových síl a na zintenzívnení spoločného úsilia v boji proti terorizmu a proti rozrastajúcej sa sieti moslimských radikálov. Európsky policajný úrad (Europol) to uviedol v správe pre médiá.

Takmer 100 predstaviteľov policajných útvarov z členských krajín Európskej únie, spolu s rezortnými kolegami z Nórska a zo Švajčiarska, sa v Berlíne dohodli na posilnení spolupráce medzi národnými policajnými silami. "Európa čelí najvážnejšej teroristickej hrozbe za posledných viac ako desať rokov. Vzostup nadnárodnej povahy teroristických skupín a ich činnosti si vyžaduje ešte tesnejšiu spoluprácu medzi relevantnými orgánmi na presadzovanie zákona z celej Európy," uviedol pri tejto príležitosti riaditeľ Europolu Rob Wainwright.

Podľa šéfa nemeckej spolkovej polície Holgera Müncha sú teroristi dnešných dní "vysoko mobilní" a preto polícia môže byť v boji proti nim úspešná len vtedy, keď všetky európske bezpečnostné zložky budú navzájom spolupracovať a ich činnosť bude koordinovaná prostredníctvom nejakého ústredného orgánu.

Európski policajní úradníci sa dohodli, že vytvoria riadiaci výbor v rámci Európskeho centra Europolu pre boj proti terorizmu, ktorý bude - rovnako ako Europol - sídliť v Haagu. Členmi tohto riadiaceho výboru majú byť šéfovia národných protiteroristických útvarov. Okrem toho sa predstavitelia policajných útvarov dohodli v Berlíne aj na vytvorení oddielov rýchleho zásahu s cezhraničnou pôsobnosťou, ktoré v prípade ohrozenia budú schopné rýchlo vypracovať protiteroristické opatrenia a plány zásahových akcií.

Viac o téme: Protiteroristické centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu