Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa francúzskeho prezidenta boli udalosti v Louvri teroristickým útokom

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dnešný útok mačetou pri parížskom Múzeu Louvre bol s najväčšou pravdepodobnosťou teroristickým činom. Počas summitu EÚ na Malte to novinárom povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

Francúzsky vojak postrelil dopoludnia pri vchode do podzemnej nákupnej zóny pri Múzeu Louvre neznámeho muža, ktorý na iného vojaka zaútočil nožom. Útočník napadol skupinu vojakov s arabským pokrikom "Alláhu akbar" (Alah je najväčší). 

ONLINE Streľba v parížskom Louvri: Muž kričal Alláhu Akbar, prvá FOTO útočníka

Podľa Hollanda prakticky neexistujú pochybnosti o tom, že išlo o čin teroristického charakteru, hoci jednoznačné závery musia urobiť až vyšetrovatelia. Súčasne ubezpečil verejnosť, že situácia v okolí Louvru je už úplne pod kontrolou. 

Francúzska ministerka kultúry Audrey Azoulayová potvrdila, že múzeum zostane dnes preventívne zatvorené a jeho brány sa opäť otvoria v sobotu. Šéf Elyzejského paláca konštatoval, že napriek sprísneným bezpečnostným opatreniam vo Francúzsku stále existuje hrozba teroristických útokov. "Nebezpečenstvo tu je a zostane a my si s tým musíme poradiť," zdôraznil Hollande, podľa ktorého dnešný incident dokazuje potrebu pokračovania mimoriadnych opatrení. 

Muža, ktorý zaútočil na vojaka, previezli do nemocnice s piatimi strelnými zraneniami. Podľa Hollanda ho vyšetrovatelia vypočujú hneď, ako to bude možné. Minister vnútra Bruno Le Roux zdôraznil, že vďaka profesionálnemu a rýchlemu zásahu bezpečnostných zložiek sa podarilo dostať do bezpečia všetkých 1200 ľudí, ktorí sa v čase útoku nachádzali v múzeu. Polícia po útoku vykonala raziu v ôsmom parížskom obvode, kde bola nakrátko uzavretá jedna z ulíc; bližšie podrobnosti o tomto zásahu neboli bezprostredne známe. 

Viac o téme: Teroristický útokFrancois HollandeLouvre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu