Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Belgicko žije v strachu: Teroristická hrozba v roku 2017 je medzi ľuďmi aktuálnou témou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Každý piaty Belgičan očakáva, že sa v najbližšom roku v jeho štvrti alebo blízkom okolí odohrá teroristický útok. Vyplýva to z prieskumu Belgického inštitútu pre cestnú bezpečnosť (IBSR). Tretina opýtaných pre vlaňajšie samovražedné atentáty zmenila svoje správanie.

Dopravný inštitút IBSR sa po prvý raz v sondáži pýtal Belgičanov aj všeobecne na bezpečnosť, ktorej sa pri príležitosti 30 rokov od svojho vzniku začína venovať popri bezpečnosti na cestách. O výsledkoch prieskumu dnes informoval belgický denník La Derniere Heure.

Pätina opýtaných považuje za pravdepodobné, že v roku 2017 v ich štvrti alebo v okruhu 15 kilometrov zaútočia teroristi. Viac ako polovica oslovených Belgičanov si myslí, že teroristická hrozba sa odstrániť nedá a je potrebné sa s ňou naučiť žiť. Až 84 percent opýtaných si myslí, že táto hrozba pretrvá ešte niekoľko rokov. Na druhej strane len 15 percent opýtaných vyslovene uviedlo, že sa necíti bezpečne.

Tretina respondentov uviedla, že po marcových teroristických útokoch v Bruseli a ďalších atentátoch v Európe sa začala správať inak. Menej sa zúčastňujú na verejných podujatiach a vyhýbajú sa návštevám obchodných centier a kín. Dvanásť percent ľudí z tejto skupiny priznalo, že sú viac podozrievaví voči neznámym ľuďom a moslimom.

Celkovo sa Belgičania najviac obávajú vlámaní do svojich obydlí. Na druhom mieste sú teroristické útoky, ktorých sa bojí polovica opýtaných. Nasledujú vážne dopravné nehody, fyzické násilie a kybernetické útoky. Najviac opýtaných vlani na vlastnej koži pocítilo krádež auta alebo vlámanie.

V cestnej premávke respondentom prekáža, keď vodiči zabúdajú používať smerovky, venujú sa počas jazdy inej činnosti alebo jazdia príliš rýchlo. Inštitút IBSR uskutočnil tento prieskum na vzorke 2.100 Belgičanov starších ako 16 rokov.

Viac o téme: PrieskumBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu