Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Belgicko vydalo do Rakúska Maročana (26): Ide zrejme o komplica teroristov útočiacich v Paríži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SALZBURG - Belgicko vydalo v nedávnej minulosti na trestné stíhanie do Rakúska marockého občana Abida T. (26), ktorý je od 25. augusta vo vyšetrovacej väzbe v Salzburgu.

S odvolaním sa na zdroje z prokuratúry o tom prinesie v utorkovom vydaní informáciu viedenský denník Die Presse, čo dnes avizovala tlačová agentúra APA. Abida T. považujú rakúske orgány činné v trestnom konaní za komplica dvoch migrantov podozrivých z teroristických aktivít, ktorých zadržiavali niekoľko mesiacov v Salzburgu pre kontakty s páchateľmi teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015 a ktorých vydali na trestné stíhanie do Francúzska 29. júla 2016.

Ide o Muhammada U. (35) pochádzajúceho z Pakistanu a Alžírčana Adela H. (29). Oboch mužov vydávajúcich sa za utečencov zo Sýrie zadržali vlani v decembri, a to na základe dôvodného podozrenia francúzskych vyšetrovateľov, že boli priamou súčasťou siete atentátnikov-džihádistov z Daeš zodpovedných za krviprelievanie v Paríži. Od decembra 2015 boli v Rakúsku vo vyšetrovacej väzbe.

Obaja migranti pred zadržaním vyčkávali v Rakúsku práve na spomínaného Maročana, ktorému sa pri operácii rakúskych bezpečnostných zložiek s cieľom zadržať podozrivých podarilo ujsť. Na mieste však zanechal mobilný telefón, v ktorom sa našla i jeho fotografia v spoločnosti dvojice podozrivých. Rakúsko preto vydalo na neho európsky zatykač, dôsledkom ktorého bolo jeho zadržanie v Belgicku v čase vydania Muhammada U. a Adela H. do Francúzska.

Salzburská prokuratúra vyšetruje Abida T. pre podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, pretože podľa vyšetrovateľov mal v úmysle spoločne s mužmi vydanými do Francúzska spáchať nešpecifikovaný teroristický útok. Dvojica údajných komplicov však popiera, že by Maročana vôbec poznala.

Rovnaká prokuratúra zatiaľ neuzavrela ani vyšetrovanie dvoch iných osôb podozrivých z členstva v Daeš a z udržiavania kontaktov s Muhammadom U. Ďalšieho 25-ročného marockého občana a 40-ročného Alžírčana zadržali v Salzburgu ešte 18. decembra minulého roku, odkedy sú v alpskej republike vo väzbe.

Viac o téme: TerorizmusRakúskoBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu