Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Beštiálna vražda kňaza priamo pred veriacimi: Francúzi zatkli ďalšieho podozrivého

Zavraždený kňaz Jacques Hamel
Zavraždený kňaz Jacques Hamel (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - V rámci vyšetrovania útoku, ktorého terčom bol koncom júla katolícky kostol v Normandii, zadržala francúzska polícia ďalšieho podozrivého. Podľa francúzskych médií ho zadržali ešte v pondelok v oblasti mesta Toulouse na juhu krajiny. Ide 21-ročného muža, ktorého hneď vzali do väzby. Televízia BFMTV dnes informovala, že zadržaný mladík je ešte stále vo väzbe, ktorá v prípade podozrenia na terorizmus môže trvať až 96 hodín.

Médiá informovali, že mladík bol v telefonickom kontakte s oboma páchateľmi - zradikalizovanými islamistami, ktorí 26. júla v kostole v Saint-Etienne-du-Rouvray zadržiavali skupinu osôb a podrezali hrdlo vyše 80-ročnému kňazovi Jacquovi Hamelovi. Podľa televízie BFMTV trojica mladých mužov sa spoznala prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram. 

Zadržaný okrem toho údajne v dňoch, ktoré predchádzali kňazovej vražde a rukojemníckej dráme v kostole, absolvoval cestu medzi Toulouse a Saint-Etienne-du-Rouvray. Dvojica zradikalizovaných mladíkov obsadila kostol v Saint-Etienne-du-Rouvray v čase, keď tam kňaz Hamel slúžil rannú bohoslužbu. Okrem neho v chráme zadržiavali päť ľudí - tri rehoľníčky a dvoch farníkov, z ktorých jeden utrpel vážne zranenie hrdla. Políciu privolala jedna z rehoľníčok, ktorej sa z kostola podarilo ujsť. Oboch útočníkov polícia pri svojom zásahu zastrelila. Zodpovednosť za útok prebral na sebe extrémistický Islamský štát (IS).

Útok na kostol a brutálna vražda kňaza vyvolali vo Francúzsku šok a pobúrenie. Čin svojich súvercov odsúdila aj moslimská komunita, ktorej členovia sa aktívne zúčastňovali na spomienkových a modlitebných zhromaždeniach, ktoré sa konali po útoku vo viacerých mestách a obciach Francúzska.

V súvislosti s útokom v Saint-Etienne-du-Rouvray bola doteraz zadržaná a obvinená jedna osoba. Ide o bratranca jedného z páchateľov, ktorý údajne vedel o plánoch útoku, aj keď nebol oboznámený s jeho presným dátumom a terčom.

Obaja páchatelia útoku boli polícii známi: Adel Kermiche sa totiž dvakrát pokúsil dostať do Sýrie, aby tam bojoval v islamistických jednotkách, a na základe rozhodnutia súdu mal nosiť bezpečnostný náramok. Na druhého páchateľa, Abdela Malika Petitjeana, zaviedla polícia spis typu S, pretože sa tiež snažil dostať do zóny bojov v Sýrii. Petitjean - na rozdiel do Kermichea - nebol súdený.

Viac o téme: Jacques Hamel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu