Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové VIDEO z masakra na letisku v Istanbule: Chvíle paniky, atentátnik so samopalom hľadá obete!

Bezhlavý útek cestujúcich pred streľbou. Zobraziť galériu (9)
Bezhlavý útek cestujúcich pred streľbou. (Zdroj: YouTube)

LONDÝN/ISTANBUL - Nové zábery z bezpečnostnej kamery na istanbulskom letisku, kde atentátnici v utorok zabili najmenej 44 ľudí, ukazuje, ako strelec hľadá ďalšie obete. Desiatky vydesených cestujúcich utekajú všetkými smermi, aby si zachránili životy po tom, čo sa začne neďaleko ozývať streľba. Keď sa fanatik dostane až k pultom na odbavenie pasažierov, nájde priestor prázdny a od zlosti hodí samopal AK-47 na podlahu.

FOTO podozrivých z útokov v Istanbule: Takto využili slabinu letiska, priebeh krvavého masakra!

Trio atentátnikov predtým zachytila iná priemyselná kamera na letisku. Na zábere sa usmievajú a majú na sebe batohy, ako by išli na dovolenku. O pár minút neskôr vykonali svoj vražedný plán, pri ktorom postrieľali a explóziami zabili najmenej 44 ľudí a ďalších takmer 240 zranili. 94 z nich zostáva stále v nemocnici.

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube)

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube)

Na iných šokujúcich záberoch vidno, ako jeden z teroristov počas vyčíňania strelí do policajta v blízkosti výťahov. Ten sa bezmocne zvalí na zem. Pri útokoch zomreli aj všetci traja fanatici.

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa tureckej agentúry Anadolu, ktorá sa odvoláva na zdroj z prokuratúry, boli atentátnici občania Uzbekistanu, Kirgizska a Ruska, pričom Rus pochádzal z Dagestanu.

Turecký minister vnútra Efkan Ala včera uviedol, že z celkového počtu viac ako štyroch desiatok obetí bolo 19 cudzincov. Ich národnosť nespresnil. Podľa skorších správ zahynulo okrem iného šesť občanov Saudskej Arábie, dvaja Iračania, Číňan, Jordánec, Tunisan, Uzbek, Iránec a Ukrajinka. Traja z cudzincov mali dvojité občianstvo.

Podľa šéfa firmy TAV Airports Holding, ktorá prevádzkuje Atatürkovo letisko v Istanbule, zomrelo pri útokoch desať zamestnancov letiska. V noci na štvrtok turecké médiá zverejnili fotografiu troch údajných atentátnikov tak, ako ich zachytili letiskové bezpečnostné kamery. Jeden z nich mal aj za letného počasia teplú bundu, druhý mal na sebe sako.

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube)

Turecký denník Hürriyet tvrdí, že jeden z páchateľov útoku bol Rus pôvodom z Dagestanu, ktorý prišiel do Turecka asi pred mesiacom s falošným pasom. Iné turecké médiá o ňom referujú ako o Čečencovi, ktorý sa dostal do Turecka vlani zo sýrskej Rakky, bašty Daeš. Práve Daeš podozrieva turecká vláda zo zodpovednosti za atentát, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil.

V radoch Daeš bojuje podľa denníka The Daily Telegraph okolo 2000 džihádistov zo severného Kaukazu, pričom mnohí sú veteráni čečenských vojen. Ako samovražední atentátnici z radov Daeš pri útokoch na cudzincov však nie sú Čečenci príliš preslávení.

Britský denník The Daily Telegraph pripomenul, že v stredu uplynulo druhé výročie odo dňa, keď radikálna sunnitská organizácia Daeš vyhlásila kalifát (vládu hlavy moslimskej obce) na územiach v Iraku a v Sýrii.

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia po útoku vypočula okrem iného taxikára Mahmuta Bagisa, ktorý atentátnikov na letisko priviezol asi pol hodiny pred útokom. Podľa denníka Hürriyet vypovedal, že muži medzi sebou hovorili cudzím jazykom a mali tri batohy a kufor. Sled udalostí úrady oficiálne neopísali.

Podľa svetových tlačových agentúr sa jeden z útočníkov odpálil v príletovej hale, jeden prenikol o poschodie vyššie a odpálil sa v odletovej hale. Tretí má na svedomí explóziu pred vchodom, ktorá spôsobila najviac obetí.

Nové VIDEO z masakra
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Turecké úrady tvrdia, že bezpečnostné opatrenia na treťom najrušnejšom európskom letisku, ktorým vlani prešlo 61 miliónov pasažierov, nezlyhali. "Keď sa teroristom nepodarilo prejsť cez bezpečnostné skenery pri vchode, vrátili sa po zbrane a na kontrolné stanovište potom začali strieľať," vyhlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Turecká polícia včera v súvislosti s útokmi zadržala pri rozsiahlej razii v Istanbule a Izmire 22 ľudí. V niekoľkých istanbulských štvrtiach zasahovala súčasne na 16 adresách, kde zadržala 13 ľudí, z toho štyroch cudzincov.

11 podozrivých už zadržala polícia

Turecká polícia dnes v súvislosti s utorkovým atentátom na Atatürkovom letisku v Istanbule zadržala 11 osôb podozrivých z prepojenia na džihádistickú organizáciu Daeš. Na svojej webovej stránke o tom informoval denník Habertürk s tým, že medzi podozrivými je aj niekoľko osôb ruskej národnosti. Celkový počet osôb zadržaných v súvislosti s útokom na letisku tak stúpol na 24. Prvú skupinu 13 podozrivých turecká polícia zadržala 30. júna počas razií na 13 rozličných adresách v niekoľkých štvrtiach Istanbulu. 

Protiteroristické jednotky tureckej polície dnes skoro ráno podľa denníka urobili záťahy proti bunkám Daeš vo štvrti Bašakšehir. Stalo sa tak pre podozrenie, že ich členovia mohli byť napojení na troch samovražedných atentátnikov, ktorí 28. júna spáchali útok na istanbulskom letisku. Turecké médiá informovali, že traja samovražední atentátnici boli cudzinci: Rus, Uzbek a Kirgiz, ktorý má podľa Ruska dagestanský pôvod. Bližšie podrobnosti o nich zatiaľ nie sú známe.

Viac o téme: LetiskoTeroristický útokIstanbulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu