Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Abdeslam sa zviditeľnil aj pred útokmi: Sociálnu sieť atakoval týmto príspevkom

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Salah Abdeslam, ktorý je hlavným podozrivým z prípravy teroristických útokov v Paríži, len niekoľko týždňov pred atentátmi z 13. novembra vyvesil na svojej stránke na internete vlajku džihádistickej skupiny Daeš. Belgické úrady však nepodnikli žiadne opatrenie, upozornila dnes belgická televízna spoločnosť RTBF.

Abdeslam (26) je považovaný za jediného ešte žijúceho člena teroristickej skupiny, ktorá vlani v novembri zavinila smrť 130 ľudí pri koordinovaných útokoch so strelnými zbraňami a výbušninami na rôznych miestach v Paríži. Belgické úrady zatkli Abdeslama 18. marca v Bruseli, po niekoľkých týždňoch ho previezli do Francúzska, kde je trestne stíhaný za teroristické činy. Jeho presná úloha pri príprave a realizácii útokov v Paríži nie je zatiaľ celkom objasnená.

RTBF spresnila, že tri týždne pred útokmi v Paríži Abdeslam zavesil na jednom zo svojich účtov na sociálnych sieťach vlajku Islamského štátu. Belgický Úrad pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM) bol oboznámený s touto skutočnosťou, ale ani belgická polícia, ani spravodajské služby nezareagovali na tento počin. A to aj napriek tomu, že Salaha Abdeslama a jeho brata Brahima, ktorý sa počas útokov v Paríži vyhodil do vzduchu, vypočúvala belgická polícia začiatkom roka 2015 pre podozrenie, že chcú odcestovať do Sýrie bojovať po boku radikálnych moslimských skupín.

Viac o téme: VlajkaSociálne sieteSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu