Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Británii obvinili dve podozrivé osoby: Podieľať sa mali na teroristických masakroch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Britská polícia vzniesla včera obvinenia z terorizmu voči dvom mužom a jednej žene z mesta Birmingham v rámci vyšetrovania, ktoré začala po smrtiacich útokoch v Paríži a Bruseli. Podľa vyhlásenia polície anglického grófstva West Midlands, ktoré priniesla agentúra AP, sa tieto obvinenia týkajú rôznych zločinov definovaných britskými protiteroristickými zákonmi.

Obvinení identifikovaní ako Soumaya Boufassilová (29) a Mohammed Ali Ahmed (26) sa majú zodpovedať z úmyslu spáchať teroristické činy alebo zhromažďovania peňazí pre iné osoby s takýmto úmyslom, a to v období od 1. januára 2015 do 8. apríla 2016. Ahmed a tretí obvinený Zakaria Boufassil (26) sú obvinení z pristúpenia k dohode, na základe ktorej boli sprístupnené financie inej osobe, pričom bol dôvod domnievať sa, že budú použité na terorizmus. Uvedený čin sa podľa polície odohral 7. júla 2015 alebo v období predchádzajúcom tomuto dátumu.

Trojica obvinených patrí do skupiny piatich osôb zatknutých v dňoch 14. a 15. apríla v Birminghame a na londýnskom letisku Gatwick. V piatok sa očakáva ich predvedenie pred súd v londýnskom obvode Westminster. Zvyšných dvoch podozrivých medzičasom prepustili na kauciu. 

K zatýkaniu v Anglicku došlo týždeň po tom, ako skončil v rukách belgickej polície hlavný podozrivý z účasti na teroristických útokoch v Bruseli z 22. marca Mohamed Abrini, ktorý je spájaný taktiež s útokmi v Paríži z 13. novembra 2015. Podľa nemenovaného predstaviteľa európskych bezpečnostných zložiek, na ktorého sa odvoláva AP, Abrini vlani opakovane vycestoval do Birminghamu, kde sa údajne stretával s extrémistami.

Viac o téme: Dve osobyObvinenie Birmingham
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu