Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výbuch bomby zasiahol mikrobus: Explózia usmrtila zamestnancov ministerstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Dvaja ľudia zahynuli a sedem ďalších osôb utrpelo zranenia, keď mikrobus vezúci zamestnancov afganského ministerstva školstva v hlavnom meste Kábul zasiahol dnes výbuch bomby. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo. Bomba nastražená pri ceste zasiahla mikrobus, keď viezol pracovníkov do ich úradov vo štvrti Baghrámí na východe Kábulu.

"Ministerstvo školstva žiada bezpečnostné sily, aby čo najskôr postavili páchateľov pred spravodlivosť," dodal rezort vo vyhlásení. Ďalšie podrobnosti o útoku nie sú známe a k zodpovednosti zaň sa nikto neprihlásil. Povstalecké skupiny vrátane Talibanu, ktoré sa snažia zvrhnúť vládu v Kábule podporovanú Spojenými štátmi, často útočia na vládnych zamestnancov a príslušníkov bezpečnostných síl.

Militantné hnutie Taliban vystupňovalo svoje povstanie od konca roka 2014, keď sa z Afganistanu stiahla väčšina zahraničných vojakov - hoci Kábul zažíva počas krutých zimných mesiacov pomerne pokojné obdobie.Očakávalo sa, že prestávka v násilnostiach sa čoskoro skončí, keďže Taliban na jar začína svoju každoročnú ofenzívu.

Samovražedný bombový útočník na motocykli zabil minulý týždeň šesť ľudí v okrese Parván severozápadne od Kábulu. Samovražedný bombový atentátnik z Talibanu zabil 22. februára na klinike v tom istom okrese 14 ľudí a zranil ďalších 11 osôb.

Aj v sobotu večer 9. apríla sa ukázalo, aká neistá je bezpečnostná situácia v Afganistane, keď diplomatickú zónu v Kábule zasiahli najmenej dve rakety - len niekoľko hodín po tom, čo mal v metropole americký minister zahraničných vecí John Kerry stretnutia s lídrami afganskej vlády. Neboli vtedy hlásené žiadne zranenia.

Viac o téme: Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu