Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfovia diplomacií G7 prijali dôležitú deklaráciu: Chcú dosiahnuť jadrové odzbrojenie

HIROŠIMA - Ministri zahraničných vecí siedmich priemyselne najviac vyvinutých krajín sveta (G7) dnes na záver svojej dvojdňovej schôdzky v japonskej Hirošime vyzvali na obnovenie snahy o dosiahnutie jadrového odzbrojenia. Ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a USA dnes v Hirošime vydali dve vyhlásenia o nešírení jadrových zbraní, z ktorých jedno má názov Hirošimská deklarácia.

Šéfovia diplomacií štátov G7 sa vyslovili za pokračovanie úsilia jednotlivých krajín zlikvidovať svoje arzenály jadrových zbraní, pričom však súčasne upozornili, že tieto snahy komplikuje situácia v Sýrii a na Ukrajine a Kórejskom polostrove - v prvom rade však opakujúce sa provokácie Severnej Kórey.

"Žiadna krajina nesmie vykonávať jadrové skúšky," zdôrazňuje sa v dokumente, v ktorom ministri zahraničných vecí v mene svojich krajín potvrdili svoju "oddanosť hľadaniu bezpečnejšieho sveta pre všetkých a tiež vytvoreniu podmienok pre svet bez jadrových zbraní."

Ministri ostro odsúdili jadrové a raketové skúšky KĽDR a zopakovali svoj odsudzujúci postoj k "nezákonnej anexii" Krymského polostrova Ruskom, na ktoré naliehali, aby rešpektovalo a plnilo mierové protokoly z Minska zakotvujúce spôsoby urovnania krízy na východe Ukrajiny.

Ministri G7 sa dnes v Hirošime dohodli aj na posilnení a urýchlení boja s radikálnym zoskupením Daeš v Sýrii a Iraku. Terorizmus označili za "globálnu hrozbu bezpečnosti, ktorej riešenie si vyžaduje spoluprácu medzinárodného spoločenstva". Avizovali tiež, že na vrcholnom summite G7 v máji na území Národného parku Ise-Šima na ostrove Honšú bude prijatý nová plán boja s terorizmom.

Vo svojom záverečnom vyhlásení šéfovia diplomacií konštatujú, že Sýria potrebuje novú vládu, ktorá by zastupovala záujmy všetkých strán a bola by schopná chrániť občanov, bojovať s terorizmom a obnoviť Sýriu.

Šéfovia diplomacií G7 dnes navštívili pamätník obetiam amerického útoku atómovou bombou z augusta 1945 a položili k nemu vence kvetov. Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa tak stal najvyššie postaveným predstaviteľom vlády USA, ktorý od konca druhej svetovej vojny zavítal do Hirošimy a jej Parku mieru.

Ministri si potom neplánovane prezreli Atómový dóm, ktorý je - ako jediná čiastočne zachovaná budova v blízkosti epicentra výbuchu - mementom i symbolom jadrového bombardovania mesta. Od roku 1996 je Atómový chrám zapísaný na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Viac o téme: JaponskoG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu