Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turek sa priznal k zabitiu ruského pilota na hraniciach Sýrie: Nečakaný zvrat v prípade!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

IZMIR - Turek, ktorý pred niekoľkými dňami prevzal zodpovednosť za zabitie pilota ruského lietadla zostreleného na hraniciach so Sýriou, vzal späť svoje priznanie a tvrdí, že Olega Peškova nezabil. Informoval o tom dnes na svojej webovej stránke turecký denník Hürriyet. Alparslan Čelik pred sudcom vypovedal, že na ruského pilota nestrieľal. Tvrdil, že aj ostatných povstalcov, ktorí boli na mieste pádu lietadla, vyzýval, aby strieľali.

Súd nenašiel dostatok dôkazov o Čelikovej vine za Peškovovu smrť, ale napriek tomu ho ponechal vo väzbe pre porušenie zákona o nosení zbrane.Polícia ho totiž 30. marca zadržala v prístavnom meste Izmir na základe anonymného upozornenia, že v jednej z reštaurácií sa nachádza skupina ozbrojených mužov.

Polícia tam pri zásahu zhabala samopal typu Kalašnikov, vysielačky, šesť pištolí a približne 150 nábojov. Čelika a ďalších jeho spoločníkov previedli na policajnú stanicu na výsluch. Pri následnom vyšetrovaní polícia v ich autách zo Sýrie našla ďalší samopal Kalašnikov a dva americké samopaly Thomson. 

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa predchádzajúcich správ jedného z pilotov dvojmiestneho lietadla, ktorí sa po zásahu raketou katapultovali, zastrelili turkménski povstalci pôsobiaci v Sýrii.

Incident vyvolal veľké napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom. Moskva po ňom zaviedla voči Turecku sériu najmä ekonomických sankcií a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Daeš, okrem iného tým, že od nej Turci nakupujú ropu. Rusko i Turecko majú navyše odlišný postoj k riešeniu sýrskej krízy.

Viac o téme: TureckoIzmir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu