Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Povstalci v Sýrii zostrelili vládny bombardér: Osud druhého pilota je stále záhadou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/ITAR-TASS)

ALEPPO - Stíhacie-bombardovacie lietadlo typu Su-17 sýrskych vládnych síl zostrelili včera pomocou rakety zem-vzduch "teroristické organizácie" operujúce v krajine. K zodpovednosti za incident sa prihlásila islamistická skupina Ahrár aš-Šám, informuje agentúra DPA, citujúc miestne médiá.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) však bolo lietadlo zostrelené Frontom an-Nusra, ktorý je odnožou teroristickej siete al-Káida. Incident je už druhým ohláseným zostrelením sýrskeho vojenského lietadla zbraňami protivzdušnej obrany; podobný prípad sa stal aj v marci.

Dnešná udalosť, a najmä úloha sýrskej odnože al-Káidy, zrejme vyvolá znepokojnenie v radoch západných podporovateľov umiernených sýrskych povstalcov, analyzuje DPA. Spojené štáty odmietajú poskytnúť týmto vzbúrencom zbrane protivzdušnej obrany z dôvodu, že by sa mohli dostať do rúk fundamentalistov.

Charles Lister, analytik z expertnej skupiny Middle East Institute so sídlom vo Washingtone, však na sociálnej sieti Twitter uviedol, že do Sýrie boli pri viacerých príležitostiach dovezené prenosné systémy protivzdušnej obrany, ktoré majú tamojšej umiernenej opozícii slúžiť "na vybrané politické účely".

SOHR, ktoré dostáva údaje od siete aktivistov v teréne po celej Sýrii, uviedlo, že pilota zostreleného Su-17 zajali bojovníci Frontu an-Nusra južne od mesta Aleppo. Osud druhého pilota je stále neznámy.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu