Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masaker na pláži plnej turistov: VIDEO Teroristi popravili 14 ľudí, strieľali aj Európanov!

Teroristi zastrelili aj päťročné dieťa! Zobraziť galériu (3)
Teroristi zastrelili aj päťročné dieťa! (Zdroj: Twitter/Terrormonitor.org)

ABIDŽAN/PARÍŽ – Bezvládne telá lemujúce pláž, krv, zmätok a neopísateľný pocit strachu. Pri bombovom útoku v obľúbenom letovisku na Pobreží Slonoviny teroristi bezhlavo strieľali aj do turistov. Medzi mŕtvymi je štrnásť civilistov a dvaja vojaci. Bilancia obetí hovorí o štyroch Európanoch.

K včerajšiemu útoku na letovisko v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny prihlásila teroristická organizácia Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM), ako informovala americká organizácia SITE monitorujúca internetové stránky džihádistov. SITE uviedla, že militanti zverejnili 13. marca 2016 na svojich stránkach odkaz, v ktorom píšu, že rezort prepadli traja „hrdinovia“ z ich skupiny.

Masaker, ktorý zmenil Európu: Strelec vbehol do telocvične, v krvavom kúpeli zabil 16 prváčikov

Štrnásť civilistov a dvaja vojaci zomreli pri útoku šestice ozbrojencov, ktorí spustili streľbu v troch hoteloch v obľúbenom plážovom dovolenkovom rezorte Grand Bassam. Bezpečnostným silám sa podarilo zneškodniť všetkých šiestich militantov.  „Šiesti útočníci prišli popoludní na pláž v Grand Bassame... Na nešťastie zabili 14 civilistov a dvoch príslušníkov špeciálnych vojenských zložiek,“ uviedol prezident Alassane Ouattara pri návšteve letoviska. Hovorca polície pre agentúru DPA potvrdil, že medzi obeťami sú štyria turisti zo západných krajín. Podľa Reuters zomrel jeden Francúz. Dnešný útok ostro odsúdil Francúzsky prezident Francois Hollande. Prisľúbil, že Pobrežiu Slonoviny Paríž poskytne logistickú a spravodajskú podporu pri pátraní po organizátoroch tohto činu.

Zabili aj päťročné dieťa

Podľa médií je medzi obeťami aj 5-ročné dieťa. Štátne príslušnosti z obetí doteraz neboli medializované, vyšetrovatelia však potvrdili, že na mieste zahynulo päť žien a ostatní mŕtvi boli mužského pohlavia. Ako opísali svedkovia útoku, útočníci boli výrazne ozbrojení a na hlavách mali kukly. Prvé výstrely vypálili podľa slov svedkov z lode v prednej časti pláže.

Podľa stránky Connexion ivoirienne začala streľba v hoteli Coral Beach a odtiaľ vraj ozbrojenci postupovali do okolitých hotelov. „Strieľajú na všetkých bez rozdielu. Postupujú hotel od hotela,“ uviedol jeden zo svedkov, citovaný denníkom Le Monde. Ďalší svedkovia na Twitteri tvrdia, že ozbrojenci kričali „Alláhu akbar“ (Boh je veľký).

Masaker na pláži plnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP, (RTI via AP) IVORY COAST OUT)

Dva mesiace po poslednom útoku

Maskovaní ozbrojenci strieľali do turistov a ľudí na pláži v priestoroch hotelov La Paillote, Etoile du Sud a Koral Beach. Zábery a fotografie z miesta nešťastia zachytávajú ľudí utekať v panike preč od hotelov a to, ako po útoku ostalo na zemi ležať množstvo zranených alebo mŕtvych. Domácimi i turistami vyhľadávaná dovolenková destinácia Grand Bassam, ktorá sa nachádza v rovnomennej obci, leží približne 40 kilometrov východne od obchodnej metropoly Abidžan. Nedeľný útok sa stal iba takmer dva mesiace od útoku islamistických bojovníkov na hotel a kaviareň v metropole susedného štátu Burkina Faso Ouagadougou.

Masaker na pláži plnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP, (RTI via AP) IVORY COAST OUT)

Viac o téme: Teroristický útokPobrežie Slonoviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu