Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Samovražední atentátnici opäť zabíjali: Útoky si vyžiadali takmer 70 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ISLAMABAD - Najmenej osem ľudí zahynulo dnes pri samovražednom bombovom útoku v areáli súdu v severozápadnej pakistanskej provincii Chajbar Paštúnchvá, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. K útoku došlo počas dopravnej špičky v okrese mesta Čársadda.

"Pri bombovom útoku zahynulo osem ľudí vrátane dvoch policajtov," informoval náčelník miestnej polície. Doplnil, že zranenia utrpelo 11 ľudí vrátane piatich policajtov. Útočník podľa neho odpálil osem kilogramov výbušnín.

Ako predtým informoval policajný hovorca, pri útoku zahynuli aj tri ženy.Samotné mesto Čársadda sa stalo dejiskom útoku v januári. Ozbrojenci z fundamentalistického hnutia Taliban tam zaútočili na Báčá Chánovu univerzitu. Útok si vyžiadal životy 21 študentov a učiteľov, ako i desiatky zranených.

Páchateľmi boli štyria strelci, ktorí vošli do komplexu univerzity a spustili streľbu na študentov a pedagógov v triedach aj na internátoch. Pri útoku použili aj výbušniny. Privolané zásahové jednotky všetkých štyroch páchateľov zlikvidovali.

Počet obetí nedeľňajšieho samovražedného útoku stúpol na 61

Na 61 stúpol počet obetí nedeľňajšieho samovražedného atentátu v meste Hilla, ležiacom 95 kilometrov južne od Bagdadu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia tamojšej polície a zdravotníkov.

Medzi obeťami je podľa slov irackej polície aj 52 civilistov; zvyšok tvoria príslušníci bezpečnostných síl. Zranenia pri incidente utrpelo i ďalších 95 ľudí. Tieto údaje potvrdili tiež irackí zdravotníci. Polícia dodala, že nezvestných je doposiaľ osem osôb. 

K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická organizácia Daeš. Cieľom atentátu, ktorý bol spáchaný aktivovaním náloží umiestnených v nákladnom aute, bolo stanovište bezpečnostných síl pri jednom zo vstupov do mesta Hilla. 

K výraznému zhoršeniu bezpečnostnej situácie došlo v Iraku vo februári, keď Daeš podnikla dva masívne bombové útoky v meste Mukdádíja a v Bagdade. Pri tých prišlo o život najmenej 110 ľudí.

Viac o téme: PakistanIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu