Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Belgická polícia hanebne zlyhala: O plánoch teroristov z Paríža sa dávno vedelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Protiteroristické oddelenie belgickej federálnej polície už v júli 2014 získalo informácie, že bratia Salah a Brahim Abdeslamovci majú v pláne spáchať ozbrojený útok. Informoval dnes belgický denník L'Echo.

Polícia dostala telefonický tip týkajúci sa bratov Abdeslamovcov od bližšie nešpecifikovaného "spoľahlivého zdroja". Ten varoval, že bratia sa svojimi plánmi netaja ani pred svojou rodinou a že možnosť, že podniknú teroristický útok je "vysoko pravdepodobná". 

"Bratia Abdeslamovci, Salah a Brahim, pripravujú atentát. Musíte niečo urobiť," oznámil v júli 2014 nemenovaný zdroj po telefóne. Výstrahu adresoval protiteroristickému útvaru federálnej justičnej polície (DR3). Denník pripomenul, že nemenovaný zdroj bol predtým v spojení s oboma bratmi. 

Abdeslam Salah je podozrivý z účasti na útokoch z 13. novembra v Paríži. Momentálne je na úteku a je naňho vydaný medzinárodný zatykač. Jeho brat Brahim zahynul počas parížskych samovražedných útokov, ktoré si vyžiadali 130 obetí a stovky zranených. 

Belgické úrady okrem toho boli informované aj o spojení medzi Salahom a Brahimom Abdeslamovcami s jedným z najhľadanejších európskych teroristov Abdelhamidom Abaaoudom, o ktorom úrady vedeli, že je bojovníkom v službách Islamského štátu v Sýrii. Ten sa podľa svedkov v dobe od septembra 2013 do februára 2014 pohyboval v bruselskej prisťahovaleckej štvrti Molenbeek. Abaaoud, ktorý sa zúčastnil na atentátoch v Paríži zo 13. novembra, zahynul o šesť dní neskôr po policajnom zásahu v parížskej štvrti Saint-Denis. 

Belgická polícia aj na základe spravodajských informácií vo februári 2015 začala proti bratom Abdeslamovcom súdne vyšetrovanie. Vyšetrovanie sa konalo v Molenbeeku, avšak polícia aj napriek zozbieraným informáciám o oboch bratoch, rozhodla, že nepodľahli "radikalizácii" a nepredstavujú nebezpečenstvo pre bezpečnosť krajiny. 

Belgická federálna prokuratúra uzavrela ich prípad v júni 2015, päť mesiacov pred atentátmi v Paríži. Denník L'Echo upozornil, že viaceré belgické policajné zdroje potvrdili, že ak by polícia tomuto prípadu venovala náležitú pozornosť, k parížskym atentátom nemuselo dôjsť.

Viac o téme: BelgickoParížÚtoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu