Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ofenzíva proti Daeš sa zintenzívni, vyhlásil Hollande

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Arabské a kurdské pozemné sily bojujúce proti Daeš dostanú viac podpory, aby mohli zlikvidovať bašty islamistov v Sýrii a Iraku. Údery medzinárodnej koalície proti Daeš sa tiež zintenzívnia. Vyhlásil to dnes francúzsky prezident François Hollande, ktorý vystúpil pred dvoma stovkami zahraničných a francúzskych veľvyslancov. Upozornil tiež, že tento rok sa zároveň musí stať pre Sýriu "rokom zmien".

Prezident zdôraznil, že Francúzsko, ktoré vlani zažilo dva krvavé teroristické útoky, sa nebude vyhýbať svojej zodpovednosti v boji proti islamistom. "Francúzsko nie je nepriateľom nejakých ľudí, náboženstva alebo civilizácií," povedal Hollande podľa agentúry Reuters. "Ale má jedného protivníka: džihádistický terorizmus, ktorý tvrdí, že nasleduje Boha iba, aby zosmiešňoval jeho meno a ktorý nehľadá nič iné ako ničenie," upozornil francúzsky prezident. 

V Paríži sa v stredu uskutočnilo rokovanie ministrov obrany niekoľkých krajín zapojených do boja proti Daeš. Hollande povedal, že stretnutie, ktorého sa zúčastnili zástupcovia Spojených štátov a Británie, umožnilo spojencom upresniť vojenskú stratégiu proti Daeš. "Každý deň je vďaka našim činom táto teroristická armáda oslabovaná stratou územia, zdrojov a bojovníkov," povedal Hollande.

"Naša stratégia zahŕňa oslobodenie (sýrskej) Rakky a (irackého) Mosulu, kde sa nachádzajú centrá riadenia Daeš. Bola tu vôľa poskytovať podporu arabským a kurdským silám bojujúcim proti Daeš na zemi," dodal francúzsky prezident s tým, že úsilie koalície sa zvýši.

Hollande sa tiež zmienil o skorom začatí mierových rokovaní o Sýrii, na ktorých si musia jej účastníci ujasniť, kto bude v Sýrii vládnuť a že súčasný prezident Bašár Asad nie je súčasťou budúcnosti krajiny.

Francúzsky prezident dodal, že riešenie sa musí nájsť aj pre občianskou vojnou zmietaný Jemen alebo Líbyu, či Libanon, kde ústredná vláda nemá dostatok moci. Zmienil sa aj o situácii na Ukrajine, kde sa dosiahol pokrok k ukončeniu konfliktu na jej separatistickom východe, ale že uplatňovanie mierových dohôd z Minska by malo byť rýchlejšie.

Viac o téme: FrancúzskoFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu