Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dráma v Burkina Faso skončila: Teroristi zabili 26 ľudí, útočili aj ženy!

Proti radikálom zasahujú ozbrojené zložky Zobraziť galériu (4)
Proti radikálom zasahujú ozbrojené zložky (Zdroj: YouTube)

OUAGADOUGOU - Burkinské jednotky zabili pri zásahu proti útočníkom v metropole Ouagadougou štvrtého teroristu, ktorý sa ukrýval v hoteli Yibi. Oznámil to prezident krajiny Roch Marc Kaboré a dodal, že dvaja zo štyroch teroristov boli ženy.

19:17 Dvaja cudzinci, ktorých uniesli v noci nadnes v severnej časti Burkiny Faso, nie sú Rakúšania, ale Austrálčania, informoval tamojší minister vnútornej bezpečnosti Simon Compaoré. Hovorkyňa jeho rezortu predtým informovala o unesených Rakúšanoch, pripomenula agentúra AP. Austrálskeho lekára s manželkou uniesli v meste Djibo, ktoré je metropolou provincie Soum. Podľa AP tam manželia žili od roku 1972 ako zdravotnícki dobrovoľníci.

18:06 Celkovo 26 ľudí zabili militanti z al-Káidy v metropole Burkiny Faso pri útoku na kaviareň a hotel, kde držali rukojemníkov až do dnešného zásahu bezpečnostných síl, informovala agentúra DPA. Počet obetí útoku, ktorý sa začal v piatok večer, potvrdil premiér Burkiny Faso Paul Kaba Thieba. Podľa neho utrpelo zranenia 56 ľudí, niektorí sú vo vážnom stave.

14:03  Pri útoku džihádistov na hotel Splendid, neďalekú kaviareň Cappuccino a ďalší hotel Yibi v metropole Burkiny Faso Ouagadougou zomrelo celkovo 27 ľudí vrátane štyroch džihádistov. Oznámil to dnes francúzsky veľvyslanec v tejto západoafrickej krajine Gilles Thibault.V zdravotníckom zariadení v Ouagadougou ošetrili zhruba 150 ľudí 18 rôznych národností, agentúra DPA citovala Thibaultovu správu na Twitteri.

12:38 Na severe Burkina Faso boli v noci na dnešok unesení dvaja rakúski občania - lekár a jeho žena. Oznámil to tamojší minister štátnej bezpečnosti. Nie je jasné, či incident súvisí s nočným teroristickým útokom v centre metropoly Ouagadougou, pri ktorom radikáli zo severoafrickej odnože al-Káidy zabili najmenej 23 ľudí. Dvojica bola podľa ministra unesená neďaleko hranice s Mali. Ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe. Rakúske ministerstvo zahraničia správu zatiaľ podľa svojho hovorcu overuje.

12:20 Prezident Kaboré zároveň oznámil, že počet mŕtvych je najmenej 23. Atentát označil za "zbabelý a ohavný" čin. Minister štátnej bezpečnosti už predtým uviedol, že obete sú 18 rôznych národností. 

11:45 Vláda západoafrického štátu Burkina Faso oznámila, že v metropole Ouagadougou pokračuje aj po ukončení rukojemníckej drámy v hoteli Splendid ďalšia bezpečnostná operácia v oproti stojacom hotelovom zariadení. V objekte sa údajne zabarikádovali dvaja ozbrojení džihádisti, proti ktorým zasahujú vládne zložky. 

Prvá rukojemnícka dráma sa skončila

Bezpečnostné sily oslobodili 126 ľudí, z ktorých 33 bolo zranených. Zabití boli traja islamisti, z toho "jeden Arab a dvaja čierni Afričania"Medzi oslobodenými je aj minister verejnej správy, práce a sociálnej bezpečnosti Clement Sawadogo, informoval minister komunikácie Remis Dandjinou. Agentúra Reuters uviedla, že všetkých bývalých rukojemníkov previezli do nemocnice. 

Svetové agentúry už skôr informovali, že vládnym silám a francúzskym vojakom sa podarilo z obsadeného objektu eskortovať ďalších zadržiavaných rukojemníkov. V areáli došlo k prudkej streľbe medzi útočníkmi a nasadenými jednotkami. 

Dráma v Burkina Faso
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Militanti nastražili v horných poschodiach hotela výbušniny, čo sťažovalo a spomaľovalo spoločnú operáciu jednotiek Burkyny Faso podporovanú francúzskymi a americkými vojakmi. 

Dráma v Burkina Faso
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Hotel aj kaviareň boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce z troch až štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky. Podľa inej ženy sa pri útokoch zameriavali na belochov. 

Dráma v Burkina Faso
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Podozrievajú al-Káidu

Tlačové agentúry medzičasom citovali informáciu americkej organizácie SITE monitorujúcej internetové stránky militantov, podľa ktorej sa k dnešnému útoku na hotel Splendid v Ouagadougou prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Vplyvný predstaviteľ tejto ultrakonzervatívnej odnože vyzval v decembri moslimov vo viacerých krajinách vrátane Burkiny Faso, aby viedli džihád. Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky. 

Podľa ministerstva zahraničných vecí Burkiny Faso útočníci boli najmenej traja a prišli v piatok večer pred hotel dvoma terénnymi autami, zrejme zo severu krajiny. Okrem hotela strieľali aj na kaviareň Cappuccino na protiľahlej strane ulice. Časť oboch budov zachvátili plamene. 

Na severe Burkiny Faso, pri hranici s Mali, sa v piatok popoludní odohral iný útok, ktorý si vyžiadal životy najmenej dvoch príslušníkov armády Burkiny Faso. Podľa komuniké ministerstva obrany terčom útoku bola hliadka žandarmérie, na ktorú zaútočila skupina asi 20 ozbrojených neidentifikovaných mužov. K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil. 

K dnešným útokom v Burkine Faso došlo len niekoľko týždňov po tom, ako sa úradu ujal nový prezident Roch Kaboré. 

Viac o téme: TeroristiTeroristický útokBurkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu