Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajti vtrhli do dielne parížskych masakrov: Po útočníkoch tam zostali ďalšie výbušniny!

Vľavo: Mohammad Abdeslam, brat útočníkov z Paríža Salaha a Brahima Abdelslama s neznámym mužom zapaľuje sviečky na balkóne svojho domu v Belgicku.
Vľavo: Mohammad Abdeslam, brat útočníkov z Paríža Salaha a Brahima Abdelslama s neznámym mužom zapaľuje sviečky na balkóne svojho domu v Belgicku. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Bruselský byt, ktorý belgická polícia prehľadala pri razii 10. decembra, pravdepodobne slúžil na výrobu bômb pre novembrové parížske útoky.

Takisto sa v ňom ukrýval jeden z organizátorov útokov Salah Abdeslam po tom, ako unikol policajnému zásahu. Informovala o tom dnes belgická prokuratúra. Ďalej uviedla, že pri razii v byte na treťom poschodí domu na ulici Rue Bergé v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našiel aj odtlačok Abdeslamovho prsta. 

Prokuratúra nevysvetlila, prečo so zverejnením týchto informácií čakala takmer mesiac. 
Pri razii v byte sa našli aj tri podomácky vyrobené pásy samovražedných bombových útočníkov, ďalej stopy po rovnakých výbušninách, aké boli použité pri útokoch v Paríži z 13. novembra, a ďalší materiál, ktorý bolo možné použiť na výrobu bômb. 

Federálny prokurátor Eric Van der Sypt uviedol, že Abdeslam pravdepodobne využíval byt ako úkryt, keď sa mu podarilo po parížskych útokoch ujsť do Belgicka. 
Abdeslam, ktorý je stále na úteku, zatelefonoval dvom priateľom, aby ho vo Francúzsku vyzdvihli, a to ešte počas krviprelievania a chaosu v tú krvavú noc, keď útočníci zabili 130 ľudí a ďalších vyše 350 osôb zranili. 

"Našli sme materiál na výrobu výbušnín, našli sme stopy po výbušninách a tri pásy. Takže človek nemusí byť Sherlock Holmes, aby si z toho vyvodil správy záver," uviedol Van der Sypt pre agentúru AP. 

Abdeslam podľa presvedčenia vyšetrovateľov zohral pri novembrových parížskych útokoch kľúčovú logistickú úlohu. Francúzski žandári zastavili neďaleko hraníc s Belgickom auto, v ktorom sa po útokoch viezol s dvoma priateľmi, ale pustili ho. Títo dvaja priatelia sú medzi desiatimi osobami zatknutými v Belgicku v súvislosti s útokmi. 
Úrady sú teraz presvedčené, že Abdeslam sa do bytu vrátil a vyzdvihol ho tam niekto ďalší. "A odvtedy sme stopu stratili," dodal prokurátor. 

Byt vo štvrti Schaerbeek bol prenajatý na falošné meno, ktoré mohla používať jedna z desiatich osôb nachádzajúcich sa už vo väzbe. Toto zistenie naznačuje, že útoky z 13. novembra v Paríži boli prinajmenšom čiastočne plánované v Bruseli. 

Podľa prokuratúry sa v byte, ktorý "mohol byť využívaný aj na prepravu výbušnín", našli stopy mimoriadne nestálej látky TATP. Tú našli takisto v novembri v samovražedných vestách útočníkov. K útokom sa prihlásil tzv. Islamský štát. 

Viac o téme: TerorizmusBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu