Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Belgicku chytili dvoch džihádistov: Plánovali teroristické útoky na Nový rok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/VIEDEŇ - V Belgicku zatkli dvoch ľudí a obvinili ich z plánovania teroristických útokov na viacerých miestach Bruselu počas silvestrovskej noci, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na televíznu stanicu RTBF.

Celkovo šesť ľudí skončilo vo väzbe po raziách v Bruseli, v provincii Flámske Brabantsko a pri meste Liege, ktoré sa uskutočnili už v nedeľu a pondelok. Štyroch zadržaných neskôr prepustili. Dvoch zatkli za účasť na aktivitách teroristickej skupiny a za hrozbu útokom.

RTBF nedala zatknutie dvojice do súvislosti s novembrovými teroristickými útokmi v Paríži, ktorých strojca žil v bruselskej štvrti Molenbeek. Ako informovala agentúra AP, belgická federálna prokuratúra nešpecifikovala pohlavie zatknutých. Len spresnila, že počas razie policajti zhabali vojenské oblečenie, propagandistické materiály organizácie Islamský štát a počítač. Zbrane ani výbušniny však nenašli.

Média urobili poriadnu chybu: O hrozbe teroristických útokov nemali informovať!

Viedenská polícia skúma, či v súvislosti s nedávnym varovaním pred hrozbou teroristických útokov nedošlo k poskytnutiu interných informácií pre médiá. Ak by sa tak stalo, potom by sa konalo vyšetrovanie pre podozrenie zo zneužitia úradu, uviedol dnes pre tlačovú agentúru APA hovorca polície v rakúskom hlavnom meste.

Viedenská polícia dostala informácie o hrozbe teroristických útokov pre európske metropoly internou cestou od rakúskeho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu. Ak by sa tieto dokumenty boli skutočne dostali ďalej do médií, mohlo by to predstavovať porušenie úradného tajomstva.

Polícia by v takom prípade bola zo zákona povinná venovať sa tomuto podozreniu. Ako zdôraznil hovorca, v nasledujúcich dňoch sa musí najskôr objasniť, čo presne bolo komu poskytnuté.

Viac o téme: Viedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu