Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajná služba v Rumunsku zabránila tragédii: Počas slávnosti mala explodovať bomba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BUKUREŠŤ - Rumunská spravodajská služba SRI zabránila bombovému útoku počas dnešného štátneho sviatku krajiny a zadržala dôvodne podozrivú osobu.

Podomácky vyrobenú bombu z viac ako 400 petárd vybavenú zariadením na diaľkové odpálenie chcel pri útoku na slávnostné podujatie v meste Targu Secuiesc použiť istý medzičasom zadržaný mladík, ktorého však SRI podľa slov poradcu svojho šéfa Ovidia Marinceu dlhší čas sledovala. 

Bezpečnosť a životy rumunských občanov neboli ani na okamih ohrozené, zdôraznil.

U podozrivého, ako ďalej informovala spravodajská televízia Digi24, zhabali aj prístroje na nočné videnie využívané ozbrojenými silami.

Podľa informácií, ktoré zverejnila rumunská prokuratúra pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu (DIICOI) je zadržanou osobou jeden z miestnych lídrov maďarského Mládežníckeho hnutia 64 žúp. Muža, ktorého previezli do Bukurešti, kde sa rozhodne o prípadnom uvalení väzby, zadržali pre podozrenie zo snahy o spáchanie činu narušujúceho ústavný poriadok a porušenie platných predpisov pri narábaní s výbušninami.

Sebastian Cucu, prvý muž sedmohradskej župy Covasna, obvinil v reakcii pre agentúru Agerpres zo spoluzodpovednosti za prejavy extrémizmu aj tamojších politikov maďarskej národnosti. 

Extrémistické nacionalistické prvky povzbudilo podľa jeho slov aj to, ako sa niektorí maďarskí lídri v priebehu rokov stavali k národným symbolom a štátnemu sviatku Rumunska.

Viac o téme: BukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu