Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzsko je po útoku v najvyššej pohotovosti, zasadá bezpečnostný kabinet

Francúzsko je po útokoch v strehu.
Francúzsko je po útokoch v strehu. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Po piatkovom útoku podozrivého islamistu na plynáreň v mestečku Saint-Quentin-Fallavier neďaleko Lyonu zasadol dnes vo Francúzsku bezpečnostný kabinet za účasti ministrov vnútra a zahraničných vecí, Bernarda Cazeneuva a Laurenta Fabiusa a premiéra Manuela Vallsa, ktorý v piatok prerušil svoju návštevu Južnej Ameriky a vrátil sa do vlasti. Zasadnutie zvolal prezident Francois Hollande, ktorý v piatok súčasne vyhlásil na tri dni najvyššiu protiteroristickú pohotovosť.

Hollande nariadil posilnenie bezpečnosti v 158 priemyselných zariadeniach administratívneho regiónu Rhône-Alpes, kde pracujú s rizikovými materiálmi. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal v piatok večer vo vysielaní televíznej stanice RF1, že je veľké riziko ďalších teroristických útokov. Terorizmus sa podľa jeho slov šíri prostredníctvom internetu a je podporovaný "extrémne dobre vypracovanou propagandou teroristických skupín," citovala ho agentúra DPA.

Počas útoku v závode na výrobu priemyselných plynov americkej spoločnosti Air Products & Chemicals bol zabitý 53-ročný majiteľ dopravnej spoločnosti, ktorého hlavu objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne, v blízkosti dvoch zástav s islamistickými nápismi v arabčine.

Z útokov je podozrivý 35-ročný otec troch detí, ktorý pracoval pre obeť ako vodič nákladného auta a so svojím šéfom došiel do plynárne spoločne na aute. Francúzska polícia ho vzala do väzby spolu s jeho manželkou a sestrou a ešte jedným mužom, ktorého dnes podľa oznámenia prokuratúry prepustila na slobodu bez toho, aby ho obvinila. Vo väzbe naďalej zostáva podozrivý z útoku s oboma ženami. 

Polícia zistila, že tento muž - Yassin Salhi - udržiaval vzťahy s extrémistickými salafistickými organizáciami a v roku 2006 sa ocitol na zozname ľudí považovaných za potenciálnu bezpečnostnú hrozbu. Keďže však nemal v registri žiaden trestný záznam, v roku 2008 ho z tohto zoznamu vyškrtli.

V rokoch 2011 až 2014 však na seba znova upozornil stykmi so salafistickým hnutím v Lyone.
Agentúra DPA uviedla, že Salhi sa presťahoval do Lyonu a zamestnal u spoločnosť, ktorá má prístup do plynárne, kde zaútočil. S manželkou a troma deťmi býval už niekoľko mesiacov v prízemnom byte sociálneho nájomného domu v lyonskej mestskej časti Saint-Priest, bol tam považovaný za dobrého suseda. 

"Bol ako jeden z nás, mal dobrú prácu. Niekedy hrával futbal so svojimi a mojimi deťmi," povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 jeden zo susedov. Manželka údajného páchateľa útoku povedala, že nechápe, ako mohol jej muž spáchať takýto čin. "Sme normálni moslimovia, dodržiavame ramadán," povedala. Salhi nemá doteraz žiaden záznam v trestnom registri, dodala DPA.

Viac o téme: TeroristiIslamútok Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu