Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čierny piatok v Tunisku: Nové desivé detaily o krvavom masakri a vraj zďaleka nie je koniec!

Tunisko včera prežilo krvavý deň Zobraziť galériu (4)
Tunisko včera prežilo krvavý deň (Zdroj: Twitter)

TUNIS - Svet včera s hrôzou sledoval teroristický útok, ktorý sa odohral v Tunisku v dovolenkovom rezorte, ktorý často navštevujú aj Slováci. Mladý atentánik tam bezhlavo pozabíjal desiatky turistov. Prinášame vám spovede tých, ktorí prežili a ďalšie informácie o krvavom masakre, za ktorý je zodpovedný Islamský štát.

Čierny piatok - inak sa hádam ani nedá nazvať deň, kedy sa vo svete odohrali tri teroristické útoky. Ten najhorší sa udial v Tunisku v dovolenkovej destinácii Sousse. Atentátnik, ktorým bol mladý študent, vtrhol na pláž a začal strieľať po nič netušiacich turistoch.

 

Ďalší teroristický útok: Šialenec vraždil v tuniskom letovisku, cestovky rušia zájazdy

Smial sa, žartoval a popritom si vyberal svoje obete

Očití svedkovia uviedli, že teroristu videli, ako okolo obeda vtipkuje s ľuďmi, ktorí sa kúpali a opaľovali. Ničím sa vraj nelíšil od ostatných dovolenkárov, mal oblečené tričko a šortky. Mladík si však týmto spôsobom starostlivo vyberal svoje obete, ktoré neskôr zavraždil svojím kalašnikovom ukrytým pod slnečníkom.

Tuniskom včera otriasol teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Usmieval sa a žartoval, ako normálny chlap. A pritom sa očividne rozhodoval, koho zastrelí. Niektorým ľuďom povedal, aby išli preč. Možno preto, lebo ich chcel ušetriť masakru, ktorý sa chystal spáchať," vyhlásil jeden zo svedkov.

Tom Richards, študent vysokej školy, ktorý bol v Tunisku na dovolenke s mamou a mladším bratom, sa ocitol tvárou v tvár s mužom s "s dlhými čiernymi vlasmi a fúzmi". Keď počul prvé výstrely, bol s mamou pri bazéne. Ihneď začali utekať a spolu s ostatnými hosťami sa ukryli vo vnútri hotela. Terorista tam ale o chvíľu dobehol za nimi a dvoch ľudí popravil strelou do hlavy. Potom obrátil svoju pozornosť na Richardsa. "Pozeral sa priamo na mňa, myslel som si, že už som mŕtvy," povedal v rozhovore pre denník The Guardian. Namiesto do Toma ale atentátnik vystrelil do podlahy, čo Brit s mamou využili na to, aby utiekli do neďalekých toaliet.

Šestnásťročný Angličan prišiel v piatok o takmer celú svoju rodinu. Stal sa svedkom toho, ako mu vrah pred jeho očami zastrelil rodičov aj babičku. Ďalší Brit, Matthew James, sa zas stal hrdinom dňa, keď poslúžil ako ľudský štít. Bol na pláži so svojou snúbenicou Sarah Wilsonovou, keď útočník spustil streľbu. Vrhol sa pred priateľku, aby ju ochránil vlastným telom. Schytal pri tom tri guľky do tela - do ramena, hrudníka a boku. Následne ešte utrpel aj srdcový záchvat. Strašne krvácal, no napriek tomu prosil Sarah, aby utiekla preč a povedala jeho dvom deťom, že ich miluje.

"Dostal guľku, ktorá mala patriť mne. Som mu dlžná svoj život, pretože sa hodil predo mňa, aby ma zachránil. Bol celý od krvi, ale povedal mi, aby som utekala do bezpečia. Tiež mi povedal, že ma miluje a aby som odkázala deťom, že aj ich veľmi ľúbi.  Ešte nikdy som nikoho nevidela urobiť niečo tak statočné. ," vyhlásila Wilsonová z nemocnice, kde je Matthew hospitalizovaný.

Zamestnanca hotela ušetril

Ibrahim el-Ghoul, ktorý pracoval v hoteli Imperial Marhaba na čiastočný úväzok ako mechanik, hovorí o teroristovi ako o "vrahovi s úsmevom". "Povedal mi, že ma nechce zabiť. Že strieľa len po turistoch."

Dvadsaťštyriročná Oliva Leathleyová s priateľom unikli istej smrti len šťastnou náhodou. Nabíjala si totiž telefón a zároveň volala so svojím otcom. Inak by tiež bola na pláži. Ostatní už to šťastie nemali. V priebehu niekoľkých minút študent zabil desiatky turistov, väčšina zomrela na mieste, niektorí po prevoze do nemocnice. Na pláž bol hrozivý pohľad - pokrývali ju telá zakryté uterákmi a označené číslami.

Tuniskom včera otriasol teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Útočníka sa krátko po čine podarilo zneškodniť bezpečnostným zložkám. Na Instagrame sa potom začali šíriť zábery mladíka vo veku 20 - 25 rokov ležiaceho na zemi lícom dolu a s kalužou krvi okolo hlavy.

Väčšina obetí sú Briti

Väčšina obetí piatkového teroristického útoku v Tunisku sú Briti. Uviedol to tuniský premiér Habíb SID. Medzi mŕtvymi sú aj Nemci, Belgičania a Francúzi. Počty obetí jednotlivých národností predseda vlády ale nespresnil. Británia už kvôli sérii piatkových atentátov posilnila bezpečnostné opatrenia v krajine. Britský minister zahraničia Philip Hammond už v piatok uviedol, že medzi mŕtvymi je prinajmenšom päť Britov. Britská ambasáda podľa BBC už na miesto tragédie vyslala krízový tím. Po niektorých dovolenkároch ich rodiny stále pátrajú.

"Všetci britskí občania v týchto hoteloch alebo ich blízkosti by mali zostať vnútri a kontaktovať svojho delegáta a ministerstvo zahraničia," uviedlo ministerstvo.

 

Tuniskom včera otriasol teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Britskej polícii sa podľa denníka The Guardian vraj podarilo zmariť chystaný útok na dnešnú prehliadku pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. Premiér David Cameron kvôli bezpečnostnej situácii na dnes zvolal schôdzku krízového výboru Cobra.

Brit nakrútil horor turistov na pláži

Britský dovolenkár Matthew Kenyon (21) oslavoval so svojou priateľkou Diane Darlingtonovou v Tunisku jej 21. narodeniny. Romantické chvíle a relaxovanie na pláži prerušila streľba. Dvojica sa okamžite vydala na útek a zamkla sa vo svojej izbe v hoteli Imperial Marhaba. Odtiaľ mladík nakrútil vyčíňanie atentátnika, ktorý pálil po bezbranných ľuďoch na pláži.

"Ležali sme na pláži, keď sme zrazu začuli streľbu. Nikto sa ani nepohol. Keď sa znovu ozvala streľba, ľudia začali behať ako zmyslov zbavení. Okamžite som schmatol priateľku a bežali sme do hotelovej izby, kde sme sa zabarikádovali," povedal Matthew, ktorý mal síce V Tunisku ostať až do budúcej stredy, no s Diane sa plánujú vrátiť domov najbližším možným letom.

Zodpovednosť za útok nesie Islamský štát

K zodpovednosti za piatkový teroristický útok v Tunisku sa na svojom twitterovom účte prihlásila organizácia Islamský štát. Ozbrojencom bol podľa neho Abu Yahya Qayrawan, čo by mohlo byť džihádistické meno pre Seifeddina Yacouba, dvadsaťtriročného študenta letectva z mesta Kajrávan. Tri hodiny po masakri polícia neďaleko diaľnice zatkla údajného komplica atentátnika a na internete boli zverejnené aj zábery, na ktorých ho päsťami do tváre udiera rozzúrená žena. Doteraz však nikto oficiálne nepotvrdil, že Qayrawan nejakého komplica naozaj mal.

Úrady uviedli, že v piatok večer zakázali pätnástim mladým Tunisanom vycestovať do srbského Belehradu a ďalším tridsiatim do Istanbulu z dôvodov, ktoré neboli zverejnené. Tuniské ministerstvo vnútra ale poprelo správy o tom, že by vydalo zákaz opustiť krajinu mužom do 35 rokov. Priznalo však posilnenie kontroly prístavov, letísk a mladých mužov ako súčasť preventívnych opatrení.

Hrozba na celom svete

Bezpečnostní experti sa obávajú, že po piatkových útokoch v Tunisku, Francúzsku a Kuvajte by mohli nasledovať ďalšie po celom svete, a to aj na policajné zložky či armády. Tieto zverstvá, ktoré sa dejú práve v čase prebiehajúceho moslimského sviatku Ramadán, sú údajne koordinované Islamským štátom. Samotný hovorca IS pred niekoľkými dňami vyzval svojich stúpencov, aby počas sviatku zasiahli voči svojim nepriateľom. "Ó Alahu, daj, aby tento mesiac moslimovia všade slávili víťazstvo a aby to bol mesiac katastrof, porážok a hanby pre neveriacich."

Pri troch útokoch včera zahynulo 65 ľudí. Prvý atentát sa odohral vo Francúzsku v továrni neďaleko Lyonu. Na mieste sa našla odrezaná ľudská hlava, ktorá patrila miestnemu podnikateľovi. Polícia z činu podozrieva Yassina Sahliho, ktorý zatiaľ nemal žiadny záznam v registri, no v rokoch 2006 - 2008 ho zaradila medzi sledované osoby pre podozrenie, že sa dal na cestu radikálneho islamu. Analytici spochybňujú, že v tomto prípade sa šlo o teroristický čin, pretože obeť bola Sahliho zamestnávateľom. Podľa nich to bol skôr akt osobnej pomsty.

Počas poludňajších modlitieb zaútočil atentátnik na šíitskú mešitu v kuvajtskej metropole. Usmrtil 27 ľudí a najmenej 227 ďalších osôb zranil, väčšinou išlo o mužov a chlapcov. K útoku sa prihlásila skupina napojená na radikálov z hnutia Islamský štát. V mešite sa v čase útoku nachádzalo asi 2000 ľudí.

Len pár minút po tomto atentáte prišla informácia o treťom, najkrvavejšom útoku na pláži pri hoteloch na východe Tuniska. Atentátnik tam napadol turistov a podľa zatiaľ poslednej bilancie zabil 37 ľudí. Ďalších 36 osôb zranil.

Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu