Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Masaker v Tunisku neprežili aj dvaja Francúzi, mŕtvych potvrdilo aj Japonsko

Na tuniské múzeum zaútočili neznámi ozbrojenci. Po tragédii vyšli to ulíc stovky ľudí, aby rodinám obetí vyjadrili solidaritu. Zobraziť galériu (24)
Na tuniské múzeum zaútočili neznámi ozbrojenci. Po tragédii vyšli to ulíc stovky ľudí, aby rodinám obetí vyjadrili solidaritu. (Zdroj: SITA)

LAUSANNE – Medzi obeťami včerajšieho útoku na múzeum Bárdú v tuniskej metropole Tunis sú aj dvaja francúzski občania, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia francúzskej diplomacie.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius predtým uviedol, že pri útoku utrpelo zranenia šesť Francúzov, z toho traja vážne. "Druhý francúzsky občan, ktorý bol vážne zranený, zomrel," povedal zdroj pre Reuters. Spravodajská stanica BBC medzitým citovala tuniského premiéra Habíba Sída, podľa ktorého ozbrojenci zabili 19 ľudí vrátane 17 zahraničných turistov z Francúzska, Japonska, Talianska, Austrálie, Poľska, Španielska a Kolumbie. Okrem toho zahynuli dvaja Tunisania, jeden z nich bol policajt. Bezpečnostné zložky zabili dvoch útočníkov a po zvyšných pátrajú, dodal Síd.

Na tuniské múzeum zaútočili
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Hollande vyjadril zármutok nad obeťami útoku v Tunisku

Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril zármutok nad smrťou ľudí vrátane dvoch francúzskych občanov, ktorí sa stali obeťami stredajšieho útoku ozbrojencov na múzeum Bárdú v tuniskej metropole Tunis, informovala dnes agentúra AP.

Na tuniské múzeum zaútočili
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Hollande oznámil, že zranenia utrpelo sedem francúzskych občanov, z ktorých jeden je vo vážnom stave. Zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí a solidaritu s Tuniskom. Premiér Tuniska Habíb Síd predtým informoval, že pri útoku zahynul jeden francúzsky občan a jednu obeť ešte neidentifikovali. Celkovo podľa neho prišlo o život 21 ľudí - 17 turistov z Francúzska, Japonska, Talianska, Austrálie, Poľska, Španielska a Kolumbie a dvaja Tunisania, jeden z nich bol policajt. Bezpečnostné zložky zabili dvoch útočníkov a po zvyšných pátrajú.

Na tuniské múzeum zaútočili
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Zranenia podľa Sída utrpelo 44 ľudí vrátane občanov Talianska, Francúzska, Japonska, Južnej Afriky, Poľska a Ruska. Bezpečnostná rada OSN útok odsúdila a vyhlásila, že žiadna teroristická akcia nemôže zvrátiť cestu Tuniska k demokracii. Zároveň vyjadrila sústrasť rodinám obetí a zdôraznila "nutnosť priviesť pred spravodlivosť páchateľov, organizátorov, financovateľov a sponzorov tohto trestuhodného aktu terorizmu".

Japonsko potvrdilo troch zabitých občanov pri útoku v Tunisku

Traja Japonci zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri stredajšom útoku militantov na turistov v múzeu Bárdú v tuniskej metropole Tunis. Oznámila to dnes japonská vláda.  Tuniský premiér Habíb Síd medzitým podľa agentúry DPA oznámil, že dvaja zabití útočníci boli Tunisania.

Hlavný tajomník japonského kabinetu Jošihide Suga uviedol, že predchádzajúce správy s údajom piatich zabitých Japoncov sa ukázali ako chybné. Mená totiž následne v rozhovoroch s rodinnými príslušníkmi, ktorí cestovali spolu s obeťami, a návštevami nemocníc preverili zodpovední predstavitelia. Tuniský premiér takisto predtým informoval, že medzi 19 obeťami útoku sa nachádza päť Japoncov, pripomína agentúra AP.

Suga odmietol zverejniť mená japonských obetí, pretože najprv potrebuje povolenie rodín. Troch ďalších ranených japonských turistov liečia v nemocniciach, ale ich zdravotný stav nie je zatiaľ známy, dodal hlavný tajomník. Noriko Jukiová (35), ktorá pri útoku utrpela zranenie, povedala v nemocnici v rozhovore pre štátnu televíziu, že bola postrelená krátko po tom, ako započula výstrely pred múzeom Bárdú, a sprievodkyňa ich skupine nariadila, aby sa premiestnili do inej miestnosti.

"Všetci sme začala utekať. Ja som spadla a o sekundu ma už postrelili," opísala situáciu Jukiová.  Japonský premiér Šinzó Abe ostro útok odsúdil a vyhlásil, že "terorizmus sa nesmie za žiadnych okolností tolerovať". Ministerstvo zahraničných vecí zároveň vydalo varovanie, aby japonskí návštevníci v Tunisku boli maximálne ostražití. Prvá dáma USA Michelle Obamová, ktorá je na návšteve Tokia, uviedla: "Chcem vyjadriť sústrasť nad včerajšími strašnými udalosťami v Tunisku. Naše srdcia sú s milovanými, ktorí stratili svojich blízkych - dnes na nich veľmi myslíme a modlíme sa za nich."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu