Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

K útokom sa prihlásili extrémisti Boko Haram: VIDEO plné nenávisti!

K masakre v Bage sa prihlásil vodca organizácie Boko Haram Zobraziť galériu (4)
K masakre v Bage sa prihlásil vodca organizácie Boko Haram (Zdroj: youtube, sita)

JOHANNESBURG - Militantná skupina Boko Haram sa prihlásila dnes k zodpovednosti za masové vyvražďovanie v meste Baga na severovýchode Nigérie a pohrozila ďalšími násilnosťami.

V mene skupiny sa k vraždeniu civilistov v Bage na hraniciach s Čadom prihlásil prostredníctvom videonahrávky zverejnenej na YouTube vodca tohto islamistického extrémistického hnutia Abubakar Shekau.

Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na preklad videonahrávky, ktorý zhotovila americká organizácia Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete.

Podľa prekladu z arabčiny Shekau na videu hovorí: "My sme tí, ktorí bojovali proti ľudu z Baga a v tomto boji sme ich zabili."

K masakre v Bage
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, sita)

Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v Haagu Fatou Bensoudová dnes potvrdila, že vyšetruje obvinenia v súvislosti s útokom Boko Haram v tomto meste a zodpovedných bude súdiť za spáchanie vojnových zločinov.

Po veľkom útoku teroristickej organizácie Boko Haram na severonigérijské mesto Baga tam ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyhlásila "katastrofálny rozsah zničenia".

Boje si od 3. januára podľa Amnesty vyžiadali smrť približne 2000 civilistov, militanti zničili alebo poškodili 3700 obchodov, úradov a domov. Mesto Baga, ako aj dôležitá vojenská základňa sú stále pod kontrolou extrémistov.

K masakre v Bage
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, sita)

Podľa vyjadrenia ženy, ktorej sa z mesta podarilo utiecť, tam Boko Haram v miestnej škole väzní "viac ako 500" rukojemníkov, prevažne žien a detí.

Organizácia Boko Haram (v preklade "západné vzdelanie je hriech") je aktívna od roku 2009. Svoje útoky pôvodne zameriavala najmä voči kresťanom. Od polovice roku 2013 sa jej terčom stali aj vládni bezpečnostní agenti či civilisti kresťanského a moslimského vierovyznania bez rozdielu, ktorých teroristi likvidujú priamo v ich domoch, na trhoviskách, v nemocniciach či školách. Cieľom Boko Haram je založiť na severe Nigérie kalifát.

K masakre v Bage
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube, sita)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu