Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Belgičania hľadajú teroristov, hrozby sa množia: Francúzi piatich podozrivých zatkli

Po zásahu proti teroristom ústredie EÚ strážia vojaci
Po zásahu proti teroristom ústredie EÚ strážia vojaci (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Najmenej dvaja muži podozriví zo zapojenia do prípravy teroristického útoku v Bruseli, ku ktorému nedošlo vďaka zásahu protiteroristického komanda vo Verviers, sú stále na úteku a zrejme sú ozbrojení. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

Obaja podozriví, Abdelmounaim Haddad (21) s belgickým občianstvom a Zaid Koullis (18), ktorý je držiteľom holandského pasu, utiekli z krajiny po štvrtkovom zásahu protiteroristického komanda v meste Verviers, pri ktorom zahynuli dvaja sledovaní džihádisti. 

Podľa informácií flámskych denníkov Het Nieuwsblad a Het Belang van Limburg ešte v ten istý deň, ako polícia zasahovala na viacerých miestach v Belgicku, obaja podozriví utiekli do Paríža bez toho, aby ich prítomnosť zachytili francúzske bezpečnostné služby. Francúzska strana však upozornila španielskych kolegov na možný príchod podozrivých do Madridu, odkiaľ je možné odletieť do Jemenu alebo do Saudskej Arábie. 

V Belgicku aj naďalej panuje zvýšená miera obáv z možných útokov. V piatok bol na základe anonymnej hrozby znefunkčnený Palác justície, čiže Ministerstvo spravodlivosti. Dnes doobeda úrady po objavení výstražného listu evakuovali budovu bruselského konzervatória nachádzajúceho sa v blízkosti židovskej synagógy a Paláca justície. Polícia už potvrdila, že išlo iba o falošný poplach, žiadna bomba tam nebola. 

Zvýšená prítomnosť príslušníkov ozbrojených síl v meste, najmä v okolí vládnych a úradných budov a v blízkosti inštitúcií EÚ, ľudí dosť znepokojuje, v Bruseli to nie je bežný výjav. Belgická Liga ľudských práv (LDH) v tejto súvislosti oznámila, že sa obáva "vedľajších škôd", ktoré môžu so sebou priniesť opatrenia prijaté vládou na posilnenie bezpečnosti občanov v dôsledku aktivizácie teroristických buniek v Belgicku.

LDH upozorňuje najmä na možnosť odoberať štátnu príslušnosť občanom, ktorí sa vrátili z bojísk v Sýrii či Iraku. Takýto prístup, podľa LDH, môže viesť k vytvoreniu dvoch kategórií belgických občanov. Liga upozorňuje, že takýto prístup ohrozí spolužitie rôznych zložiek obyvateľstva povedie k "nerovnakému zaobchádzaniu" s občanmi na základe ich pôvodu. 

Liga upozornila, že obavy vzbudzujú aj návrhy na dočasné odňatie preukazu totožnosti, cestovného pasu alebo zmrazenie aktív. Vláda chce týmito krokmi zabrániť odchodu prípadných záujemcov na bojiská kontrolované radikálnymi moslimskými skupinami a zamedziť ich návratu. LDH tvrdí, že rozhodnutiam tohto typu by mali vždy podliehať preskúmaniu zo strany nezávislých a nestranných sudcov. 

Liga vyzvala federálnu vládu, aby zvážila všetky tieto otázky, ktoré zasahujú do oblasti vzdelávania, zamestnanosti, diskriminácie a medzinárodnej politiky, skôr než prijme neuvážené krátkodobé opatrenia, ktoré aj tak nevyriešia problematiku terorizmu a radikalizácie spoločnosti.

Polícia vo Francúzsku zadržala piatich podozrivých z prípravy ozbrojeného útoku

Francúzska polícia zadržala v noci nadnes na juhu krajiny piatich ľudí, ktorí sú podozriví z prípravy teroristického útoku. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

K zatýkaniu došlo v pondelok v noci a dnes nadránom v mestách Béziers a Montpelier. Okrem podozrivých osôb zaistila polícia aj väčšie množstvo výbušnín, uviedol denník Midi Libre. 

Najmenej jeden zo zatknutých je podľa Midi Libre občanom Čečenska. Stredajšie vydanie rakúskeho denníka Österreich a francúzsky portál France 3-Regions informovali, že jedným zo zatknutých v Béziers je Rakúšan, u ktorého sa našli výbušniny. Francúzska polícia podľa týchto zdrojov údajne preveruje tvrdenia, že zatknutá pätica plánovala útok v Rakúsku.

Jedného zo zadržaných mala polícia už nejaký čas sledovať pre podozrenie z účasti na bombovom útoku v Montpelieri v roku 2008, pri ktorom utrpelo zranenia šesť ľudí, z toho dvaja ťažké. 

Polícia sa pre zásah v Béziers a Montpelieri rozhodla v čase, keď sa krajina ešte stále spamätáva z teroristických útokov v Paríži, pri ktorých pred necelými dvoma týždňami zahynulo 20 ľudí vrátane páchateľov. K zatýkaniu na juhu Francúzska sa polícia vyjadrí ešte dnes na tlačovej konferencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu