Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pochovali prvého z útočníkov na Charlie Hebdo: Pohreb v absolútnej tajnosti

Said Kouachi
Said Kouachi (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Prvého z teroristov zodpovedných za minulotýždňový vražedný útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo pochovali v meste Reims na východe krajiny. Stalo sa tak napriek námietkam miestnych úradov a obavám z toho, že by sa hrob mohol stať posvätným miestom pre extrémistov.

Saida Kouachiho, staršieho z dvojice bratov, ktorí 7. januára v Paríži pri útoku na redakciu zmienených novín zastrelili 12 ľudí, pochovali na žiadosť francúzskej vlády, píše agentúra AP, odvolávajúc sa na dnešné vyhlásenie predstaviteľov mesta. Francúzska legislatíva umožňuje pochovať osobu v meste jej posledného bydliska.

"Vzhľadom na riziko narušenia pokoja a so zámerom rýchlo obrátiť stránku za touto tragickou epizódou sme sa rozhodli vykonať pohreb rýchlo," uviedlo predstavenstvo mesta vo svojom vyhlásení.

Starosta Reimsu Arnaud Robinet v priebehu týždňa uviedol, že "kategoricky odmieta" požiadavku Kouachiho rodiny pochovať ho v tomto meste, kde žil predtým, ako ho polícia spolu s jeho bratom Chérifom počas protiteroristickej akcie dva dni po útoku zabila. "Nechcem tu mať miesto, ktoré propaguje nenávisť," uviedol Robinet.

Podľa dnešného vyjadrenia pre stanicu BFM TV starostu prinútila povoliť pohreb tohto teroristu vláda. "Pochovali ho včera v noci, a to najdiskrétnejším a najanonymnejším možným spôsobom," uviedol Robinet s tým, že ani on sám nepozná presné miesto hrobu, pričom nešpecifikoval ani cintorín, na ktorom sa pohreb uskutočnil.

Telá dvoch ďalších teroristov - Chérifa Kouachiho a Amédyho Coulibalyho - pochovajú za podobných podmienok. Mladšieho z bratov Kouachiovcov pochovajú v jeho domovskom meste Gennevilliers.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu