Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obávaný terorista z al-Káidy vyzval svojich bratov: Útoky musia pokračovať!

Muchtár Belmuchtár
Muchtár Belmuchtár (Zdroj: YouTube)

DUBAJ – Bývalý príslušník al-Káidy, alžírsky militant Muchtár Belmuchtár, schvaľuje útok na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo a vyzýva moslimov na Západe, aby podnikali podobné útoky. Informovala o tom dnes agentúra tajných služieb SITE Intelligence Group, ktorá v médiách monitoruje radikálne islamistické organizácie.

Vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na diskusných fórach navštevovaných islamistickými militantmi, Belmuchtár vysvetľuje, že podobné útoky sú vynútené "agresiou Západu", vrátane zásahu francúzskych vojakov proti islamistom v subsaharskej Afrike.

Belmuchtár sa pred časom rozišiel so severoafrickou vetvou teroristickej siete al-Káida a z jeho priaznivcov sa v roku 2013 sformovala islamistická skupina al-Murábitun, ktorá teraz spolu s militantným džihádistickým Hnutím za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJWA) jeho vyhlásenie šíri na internete, uviedla SITE.      

Od minulej stredy do piatku Francúzsko zažilo bezprecedentnú sériu útokov trojice islamistov, pri ktorých prišlo o život 17 ľudí, vrátane novinárov, policajtov a Francúzov židovského vierovyznania. 
Útoky sa začali v stredu krviprelievaním v parížsku redakcii týždenníka Charlie Hebdo, vo štvrtok nasledoval útok na policajnú hliadku na predmestí Montrouge a v piatok rukojemnícka dráma v supermarkete s kóšer potravinami. Útoky Francúzsko uvrhli do stavu šoku, ale súčasne sa medzi ľuďmi zdvihla veľká vlna solidarity a odhodlania bojovať proti všetkým formám násilia.

Ako pripomenula agentúra Reuters, v januári roku 2013 skupina islamistických ozbrojencov pod Belmuchtárovým vedením obsadila plynárenský ťažobný komplex ajn-Amenás v Alžírsku, neďaleko hraníc s Líbyou. Časť zamestnancov držala ako rukojemníkov, pričom 40 z nich zastrelila. Časť z rukojemníkov boli cudzinci. Akcia Belmuchtárovej jednotky sa skončila po štyroch dňoch zásahom alžírskych bezpečnostných zložiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu