Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teror vo Francúzsku: Posmrtné video útočníka, Madrid chce zmeniť Schengen!

Paríž dnes zažíva zrejme najväčší pochod v histórii Zobraziť galériu (37)
Paríž dnes zažíva zrejme najväčší pochod v histórii (Zdroj: Twitter)

PARÍŽ - Tri útoky, ktoré sa odohrali v Paríži od stredy do piatku a ktoré spáchala trojica radikálnych islamistov, si vyžiadali 17 obetí na životoch. Ide o najzávažnejšie útoky vo Francúzsku za posledné desaťročia.

14:28 Americká organizácia SITE Intel potvrdila pravosť videa, na ktorom ozbrojený muž, ktorý v piatok zajal rukojemníkov v parížskom obchode s kóšer potravinami a zabil mladú mestskú policajtku, sľubuje vernosť Islamskému štátu a priznáva sa k zodpovednosti za svoje útoky. SITE Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete, analyzovala sedemminútové video, na ktorom vidno Amédyho Coulibalyho so zbraňou, ako pózuje a reční pred znakom Islamského štátu.

14:25 Parížske Námestie republiky je polhodinu pred začiatkom pochodu už plné.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

14:20 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve po dnešnom summite oznámil, že bude posilnená kontrola vonkajších hraníc EÚ.

14:17 Prezident Hollande dnes vyhlásil, že "Paríž je hlavné mesto sveta".

14:14 Madrid dnes oznámil, že bude bojovať za zmeny v Schengenskej dohode. Chce zaviesť kontroly na vnútorných hraniciach EÚ.

14.11 Reportéri bez hraníc sú pobúrení prítomnosťou hláv štátov, ktoré potláčajú slobodu prejavu.

14.00 Na internete sa dnes objavilo video, na ktorom sa muž podobný teroristovi Amedymu Coulibalymu hlási ku štvrtkovej vražde parížskej policajtky a príslušnosti k Islamskému štátu. Francúzska polícia Coulibalyho zastrelila v piatok, rovnako ako na inom mieste ďalších dvoch teroristov. Muž hovoriaci na kameru tvrdí, že je "proti polícii", zatiaľ čo v sprievodom texte sa píše, že hovorí Amed Coulibaly, a dodáva, že vo štvrtok zabil policajtku na parížskom predmestí Montrouge a že v piatok napadol židovské lahôdky na východe Paríža. Hovoriaci muž potom dodáva, že svoje počínanie synchronizoval so stredajším útokom na sídlo Charlie Hebdo.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: YouTube)

11:53 Začiatok pochodu v Paríži je naplánovaný na druhú hodinu poobede.

11:50 Summit ministrov vnútra o boji proti terorizmu.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

11:42 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval francúzskych Židov na vysťahovanie do Izraela. Urobil tak v reakcii na sériu protižidovských útokov vo Francúzsku. "Každý Žid, ktorý sa bude chcieť vysťahovať do Izraela, tu bude prijatý s otvorenou náručou," vyhlásil.

11:32 Na žiadosť polície dnes od 11,00 hod uzatvorili niekoľko staníc parížskeho metra. Ide o stanice Oberkampf (linky 5 a 9), Saint-Ambroise (linka 9), Voltaire (linka 9), Charonne (linka 9), Rue des Boulets (linka 9), Filles du Calvaire (riadok 8), St. Sébastien Froissart (riadok 8), Chemin vert (linka 8), Breguet Sabin (bod 5) a Richard Lenoir (bod 5). Kedy budú znova otvorené, nie je známe.

11:29 Elyzejský palác oznámil, že prezident Hollande dnes večer navštívi Veľkú synagógu v Paríži.

11:24 Na parížskom námestí Beauvau sa dnes koná medzinárodný summit o bezpečnosti. Zorganizoval ho francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

11:20 Parížske Námestie republiky sa postupne zapĺňa.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

11:16 Prezident Hollande po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi židovskej obce oznámil posilnenie ochrany židovskej komunity, najmä škôl a synagóg. V prípade núdze bude zapojená aj armáda.

11:08 Vdova po jednom z mŕtvych útočníkov Hayat Boumeddienová, označovaná za spolupáchateľku, podľa oficiálnych zdrojov z Ankary pravdepodobne odcestovala ešte pred štvrtkovým útokom do tureckého mesta Šanliurfa, ležiaceho pri sýrskych hraniciach, a všetky stopy po nej sa predbežne stratili.

10:59 4000 ľudí pochodovalo v hlavnom meste Novej Kaledónie Nouméa. Nová Kaledónia bola až do roku 1999 zámorským územím Francúzska a odvtedy je zámorskou správnou korporáciou.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

10:47 Budova nemeckých novín Hamburger Morgenpost sa dnes zavčasu ráno stala terčom podpaľačského útoku. Ako mnoho iných nemeckých novín, aj Hamburger Morgenpost publikoval po stredajšom vražednom útoku v Paríži karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.
Hovorkyňa polície uviedla, že do budovy novín bola v noci hodená zápalná látka a vnútri zhoreli niektoré dokumenty. Polícia už v tejto súvislosti zatkla dve podozrivé osoby. Či tento útok súvisí s karikatúrami Charlie Hebdo, je ešte predmetom vyšetrovania.

10:35 Titulky dnešnej francúzskej tlače.

Športový denník L'Equipe

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

Výnimočné nedeľné vydanie denníka Libération

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

10:19 Trasa parížskej demonštrácie.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

Pri streľbe, ktorú bratia Said a Chérifa Kouachiovci rozpútali v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, zahynul šéfredaktor Stéphane Charbonnier, publikujúci pod menom Charb, ako aj ďalší traja kľúčoví karikaturisti: Georges Wolinski, Jean 'Cabu' Cabut a Bernard 'Tignous' Verlhac. 

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Spolu s nimi boli v útoku počas redakčnej porady zastrelení aj autori úvodníkov a článkov Bernard Maris a Else Cayatová i bývalý novinár Michel Renaud, ktorý bol na schôdzke ako hosť. Zahynul aj ďalší karikaturista Philippe Honoré a subeditor Moustafa Ourad. Páchatelia zastrelili aj zamestnanca správy budovy Frédérica Boisseaua. O život prišiel aj Charbov telesný strážca - 49-ročný Franck Brinsolaro, ako aj ďalší policajt - Ahmad Merabet - vo Francúzsku žijúci moslim, ktorý hliadkoval na ulici pred redakciou.

O deň neskôr, pri útoku tretieho útočníka Amédyho Coulibalyho, bola na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne zranená 26-ročná policajtka Clarissa Jean-Philippová. Mladá žena bola v mestskej polícii ešte len na stáži. Pochádzala z Martiniku, odkiaľ do Francúzska prišla pred niekoľkými mesiacmi.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Charlie Hebdo)

Medzičasom polícia zverejnila už aj identitu štyroch obetí rukojemníckej drámy, ktorú Coulibaly rozpútal v piatok, keď ozbrojený obsadil v Paríži, neďaleko Porte de Vincennes, supermarket s kóšer potravinami. O život tam prišiel 23-ročný zamestnanec obchodu Yohan Cohen a 22-ročný Yohav Hattab, študent parížskeho lýcea pôvodom z Tuniska. Zastrelený bol aj 64-ročný dôchodca François-Michel Saada i 45-ročný Philippe Braham, obchodník v počítačovej firme.

Yohan Cohen bol zamestnancom supermarketu Hyper Cacher, kde sa odohrala rukojemnícka dráma, a bol priateľom a kolegom Lassanu Bathilyho. Ten je pre francúzske médiá veľkým hrdinom, lebo krátko po tom, ako Coulibaly prepadol obchod plný ľudí, Bathily v chladiacej miestnosti schoval niekoľko zákazníkov, vrátane malých detí.

Francúzsko sa spamätáva z
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia informovala, že v kóšer supermarkete našla aj výbušniny, ktoré však boli nesprávne nastražené, takže nevybuchli. Uviedla tiež, že štyri obete rukojemníckej drámy zastrelil Coulibaly, keď obchod v piatok krátko po 13.00 h obsadil, takže neprišli o život pri policajnom zásahu, ako sa špekulovalo.

Páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila v piatok pri takmer simultánnych operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Chérif a Said Kouachiovci, páchatelia útoku na Charlie Hebdo, od piatkového rána skrývali pred políciou. Predtým, ako ich policajti zneutralizovali, sa všetci traja ešte pokúšali prestrieľať z objektov, kde sa skrývali.

Útoky vo Francúzsku vraj môžu byť začiatkom vlny atentátov v Európe

Teroristické útoky spáchané v tomto týždni vo Francúzsku by údajne mohli byť začiatkom vlny atentátov, ktoré zachvátia európsky kontinent. Podľa dnešného vydania nemeckého denníka Bild to vyplýva z rozhovorov vodcov extrémistickej organizácie Islamský štát odpočúvaných americkou rozviedkou.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Twitter)

Médium s odvolaním sa na anonymné zdroje pochádzajúce z radov amerických tajných služieb napísalo, že americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) krátko po atentátoch spáchaných v posledných dňoch v oblasti Paríža zachytila konverzáciu vodcov Islamského štátu o pripravovanej vlne násilností. V tejto komunikácii bol Paríž označovaná za signál k sérii útokov, ktoré by mali zasiahnuť ďalšie európske mestá, okrem iného Rím, napísal denník. Žiadny konkrétny plán ale zatiaľ nie je známy.

Americké tajné služby však majú vraj aj informácie, podľa ktorých páchatelia stredajšieho masakru v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo, bratia Kouachiovci, mali kontakty v Holandsku.

Jeden z vyšetrovateľov kauzy Charlie Hebdo spáchal samovraždu

Jeden z policajných vyšetrovateľov zaoberajúcich sa prípadom útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo spáchal v noci zo 7. na 8. januára samovraždu. Informovala o tom televízia France 3 a viaceré ďalšie médiá. Komisár Helric Fredou sa zastrelil v budove justičnej polície v Limoges, kde pôsobil. Použil pritom služobnú zbraň. Telo našiel 8. januára asi o 01.00 h jeden z policajtov vo Fredouovej pracovni.

Teror vo Francúzsku: Posmrtné
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: YouTube)

Krátko pred samovraždou sa Fredou zapojil do vyšetrovania okolností chladokrvného útoku na parížske sídlo redakcie Charlie Hebdo, kde dvaja islamisti v stredu zastrelili 12 ľudí, vrátane šéfredaktora a kľúčových karikaturistov. Ako na svojej webovej stránke informovala televízia France 3, Fredou v rámci vyšetrovania zhromažďoval svedecké výpovede príbuzných jednej z obetí útoku. Správu o tom vypracoval, ale nadriadeným ju už neodovzdal. Podľa kolegov Fredou už nejaký čas trpel depresiami a prejavoval sa uňho syndróm vyhorenia. 

Denník Limousin uviedol, že vlani sa v regionálnej pobočke justičnej polície v Limoges odohral podobný prípad: samovraždu vtedy spáchal iný komisár - tretí v hierarchii komisariátu - a jeho telo našiel práve Helric Fredou. Obaja sa rozhodli odísť zo sveta v rovnakom veku - 44 rokov.

Polícia prepustila všetky osoby zadržané po útokoch v Paríži

Francúzska polícia v sobotu prepustila zvyšných päť osôb vzatých do väzby v súvislosti s útokmi, ktoré sa od stredy do piatku odohrali v Paríži a vyžiadali si 17 ľudských životov.  Ako v piatok informoval parížsky prokurátor Francois Molins po útokoch polícia vzala do väzby spolu 16 osôb. Piatich z nich polícia podrobovala výsluchu až do soboty večera, ostatných prepustili už skôr.

Francúzska polícia
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Medzi osobami prepustenými v sobotu bola aj manželka Chérifa Kouachiho, mladšieho z dvoch páchateľov stredajšieho útoku v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde prišlo o život 12 ľudí. Kouachiho švagra, 18-ročného študenta lýcea, prepustili už v piatok.
Polícia naďalej pátra po Hayat Boumeddienovej, podozrivej zo spoluúčasti na zločinoch spáchaných Amédym Coulibalym, ktorý vo štvrtok na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne postrelil mladú policajtku a v piatok, v čase nákupnej špičky, obsadil v Paríži supermarket s kóšer potravinami, kde zastrelil štyroch ľudí. 

Páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila v piatok pri takmer simultánnych operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Chérif Kouachi spolu s bratom Saidom od piatkového rána skrýval pred políciou v tamojšej tlačiarni. Po Boumeddienovej sa stále pátra, ale podľa najnovších správ zo zdrojov tureckej tajnej služby bola v čase Coulibalyho útokov v Turecku. Naposledy ju videli 4. januára v blízkosti hraníc Turecka so Sýriou, kde sa jej stopa stratila.

Francúzska polícia
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia prešetruje podozrenie, že Coulibaly spáchal ďalší zločin už v stredu večer. Jeho obeťou by mohol byť aj 32-ročný muž, na ktorého v stredu neskoro večer počas behu na brehu rieky v obci Fontenay-aux-Roses v departemente Hauts-de-Seine niekto strieľal, pričom ho vážne zranil do stehna a chrbta. Coulibaly, ako uviedla polícia, býval vo Fontenay-aux-Roses. Coulibaly v telefonáte, ktorý viedol v piatok z obsadeného supermarketu s novinárom televízie BFMTV, vyhlásil, že svoje útoky koordinoval s bratmi Kouachiovcami. 

Činy Amédyho Coulibalyho odsúdila jeho matka i sestry

Matka a sestry islamistu Amédyho Coulibalyho odsúdili atentáty, ktoré spáchal v Paríži a na jeho južnom predmestí Montrouge, a vyjadrili "úprimnú sústrasť" pozostalým po 13 obetiach. Uvádza sa to v komuniké rodiny, ktoré dnes večer zverejnili francúzske médiá.

 "Odsudzujeme tieto činy. Vôbec nezdieľame tieto extrémne myšlienky," uviedli Coulibalyho príbuzné vo svojom vyhlásení. Vyjadrili v ňom aj nádej, že tieto "strašné činy sa nebudú stotožňovať s moslimským náboženstvom". Amédy Coulibaly vo štvrtok v Montrouge smrteľne postrelil mladú mestskú policajtku a vážne zranil jej kolegu. Deň na to, krátko po 13.00 h, so zbraňou v ruke prenikol do supermarketu s kóšer tovarom, kde zadržiaval niekoľko ľudí, pričom štyroch dni pri obsadzovaní objektu zastrelil. 

Francúzsko sa spamätáva z
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Páchateľ, ktorý sa prihlásil k organizácii Islamský štát, sa vyhrážal, že zastrelí ďalších, ak polícia zasiahne proti Saidovi a Chérifovi Kouachiovcom - páchateľom útoku v parížskej redakcii satirického denníka Charlie Hebdo, kde v stredu zastrelili 12 ľudí. Kouachiovci sa označili za členov jemenskej odnože al-Káidy a pred políciou sa po úteku z Paríža skryli v obci Dammartin-en-Goele, kde sa od piatkového rána skrývali v tamojšej tlačiarni.

Trojica sa poznala z džihádistickej bunky, ktorá sa vytvorila v 19. parížskom obvode pod názvom Butte-Chaumont (podľa tamojšieho parku), a útočné akcie, ktoré podnikli tento týždeň v paríži, vopred skoordinovali. Potvrdil to samotný Coulibaly počas piatkového telefonátu zo supermarketu do redakcie televízie BFM TV, v ktorom predložil svoje požiadavky.   

Hnutia Hamas i Hizballáh odsúdili útoky islamistov vo Francúzsku

Hnutie Hamas, ktoré ovláda palestínske pásmo Gazy, v sobotu prostredníctvom vyhlásenia odsúdilo tohtotýždňové útoky islamistických radikálov vo Francúzsku s tým, že pre zabíjanie nevinných neexistuje ospravedlnenie.

Podozriví bratia Cherif (vľavo)
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Palestínske islamistické hnutie, ktoré väčšina západných štátov označuje za teroristickú organizáciu, súčasne kritizovalo Izrael za pokusy prirovnať aktivity Hamasu k násilnostiam vo Francúzsku. Podľa Hamasu, ktorý v lete viac ako 50 dní v pásme Gazy viedol vojnu s izraelskou armádou, by Izrael mal za zločiny spáchané v tom čase na palestínskom území predstúpiť pred Medzinárodný trestný súd (ICC). 

Palestínska samospráva sa členom ICC stane 1. apríla a môže žiadať, aby súd prešetril akékoľvek vojnové zločiny spáchané na palestínskom území.  Izrael nie je členom ICC, ale jeho občania môžu byť vzatí na zodpovednosť za sporné aktivity spáchané na palestínskom území, rovnako ako aj Palestínčania, ktorí sa dopustili trestných činov v Izraeli.      

Vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v piatok vyhlásil, že útoky trojice islamistov vo Francúzsku narobili islamu viac škody než ktorákoľvek z karikatúr alebo kníh, čo bol odkaz na útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý bol povestný nevyberanými útokmi na islam, ale rovnako ostro útočil aj na iné vierovyznania či politikov. Dvojica islamistov v redakcii zastrelila 12 ľudí, vrátane šéfredaktora a kľúčových karikaturistov. 

Arcibiskup Irinej: Prestaňte so šírením karikatúr proroka Mohameda v médiách

Sústrasť rodinám obetí teroristických útokov v Paríži vyjadril dnes srbský arcibiskup Irinej, ktorý zároveň vyzval niektoré médiá v Srbsku, aby prestali so šírením karikatúrnych zobrazení proroka Mohameda a rešpektovali tak náboženské cítenie všetkých občanov krajiny. Informoval o tom srbský spravodajský server Novosti.rs. 

Obete útoku na členov
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

"Bratom moslimom vyjadrujeme solidaritu a ubezpečujeme ich, že veriaci Srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorých náboženské cítenie je v niektorých médiách rovnakým alebo podobným znesväcujúcim spôsobom vystavené ponižujúcemu zobrazovaniu, nijakým spôsobom nesúhlasia s takýmto chápaním slobody tvorby a charakteru sekulárnej spoločnosti," vyhlásil báčsky arcibiskup Irinej. 

"Celý civilizovaný svet odsudzuje tento ohavný zločin. Spolu s celým pravoslávnym srbským národom vyjadrujeme sústrasť rodinám a modlíme sa za pokoj duší obetí," dodal. 
Zároveň upozornil, že niektoré elektronické i tlačené médiá v Srbsku priniesli karikatúrne zobrazenia proroka Mohameda, ktoré boli zverejnené v napadnutom parížskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo, nedbajúc na to, že týmto spôsobom "najhrubšie urazili náboženské cítenie a presvedčenie spoluobčanov islamskej viery," citovali Novosti. "Nechtiac, alebo z dôvodu elementárnej neznalosti – čo ich neoslobodzuje od zodpovednosti – tak podporujú neznášanlivosť a nepriateľstvo proti príslušníkom islamskej viery, teda islamskej komunite," dodal Irinej.

Francúzsko sa spamätáva z
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Vysmievanie sa historickým osobnostiam, ktoré sformovali náboženskú identitu stámiliónov našich súčasníkov sa nachádza mimo hraníc zákonom daného slobodného vyjadrovania sa a absolútne je neprípustné, podotkol zároveň Irinej. Apeloval na médiá, aby okamžite prestali s takýmto "duchovným násilím a rešpektovali náboženské cítenie všetkých občanov".

Srbský mufti Muhamed Jusufspahič dnes zároveň v súvislosti s udalosťami v Paríži uviedol, že zločinom teroristov sú po rodinách obetí v prvom rade zasiahnutí samotní moslimovia. "Zabitím autora nemožno bojovať proti urážlivým karikatúram. Oheň hasí jedine voda, a oheň bol dodatočne rozdúchaný a ďalej mohutnie... Zabíjanie v Paríži zapríčiní ďalšie zabíjanie," podotkol Jusufspahič.

Obete útoku na členov
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň však upozornil, že sloboda nie je anarchia. "Sloboda prejavu prináša slobodu, a anarchia prejavu – anarchiu. Popri užialených rodinách zavraždených rodín utrpíme najväčšiu škodu my, moslimovia. Svojím činom sa vrahovia pokúšali zabiť i nás. Tí neľudia nebrali do úvahy skutočnosť, že keď zabiješ jedného človeka, akoby si zabil ľudstvo," dodal srbský mufti.

Na otázku, či udalosti z Paríža zhoršia vzťahy medzi kresťanmi a moslimami v Európe, predovšetkým na Západe, Jusufspahič odpovedal: "Je dosť takzvaných kresťanov a moslimov a medzi nimi určite áno. Medzi pravými a úprimnými veriacimi je to nemožné."

Polícia a armáda boli pred včerajšou demonštráciou v Paríži v najvyššej pohotovosti

Na bezproblémový priebeh pochodu na pamiatku 17 obetí troch tohtotýždňových útokov islamistov a na obranu hodnôt Francúzskej republiky v Paríži a okolí dohliadalo viac ako 5500 policajtov a vojakov. Informoval o tom v sobotu večer francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Potvrdil, že v oblasti Ile-de-France naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti v rámci plánu Vigipirate. Na ochranu tzv. citlivých objektov tam bolo mobilizovaných 2000 policajtov a 1350 vojakov.

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Dnes v Paríži očakávajú asi 50 šéfov štátov a vlád, ktorí prídu Francúzsku prejaviť solidaritu v súvislosti s najzávažnejším útokom na jeho území za posledné desaťročia. Svojou prítomnosťou chcú štátnici zároveň prejaviť svoj rozhodný postoj v boji s terorizmom. Tri kilometre dlhú trasu spájajúcu dve ikonické parížske námestia - Place de la République (Námestie republiky) a Place de la Nation (Národné námestie) - prejde aj francúzsky prezident Francois Hollande. Bude to len druhýkrát od roku 1945, keď sa francúzsky prezident zúčastní na podobnej demonštrácii. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1990, keď sa Francois Mitterrand pridal k pochodu proti rasizmu a antisemitizmu.

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Na manifestácii v Paríži sa okrem iných zúčastní aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Účasť avizovali aj európski lídri, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, britského premiéra Davida Camerona a ich talianskeho kolegu Mattea Renziho. Očakáva sa na nej aj prezident EÚ Donald Tusk, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda europarlamentu Martin Schulz i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší. Prítomní budú aj zástupcovia Ligy arabských štátov a viacerých moslimských krajín z Afriky, ako aj turecký premiér Ahmet Davutoglu.

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Už v sobotu sa v mnohých mestách Francúzska uskutočnili pietne zhromaždenia za obete vyčíňania islamistov v Paríži. Podľa spresnených informácii sa na nich zúčastnilo spolu viac ako 700.000 ľudí. 

Parížski židia si uctili pamiatku obetí útoku na obchod s kóšer potravinami

Najmenej tisíc ľudí sa dnes v Paríži zišlo pred supermarketom s kóšer potravinami, kde ozbrojený islamista v piatok počas rukojemníckej drámy zastrelil štyroch ľudí. Pietna akcia sa uskutočnila na podnet Zväzu židovských študentov vo Francúzsku. Okolo obchodu, ktorý sa nachádza na prízemní bytového domu, je stále policajný kordón. Ľudia k policajným zátarasám položili kvety, zapaľovali sviečky, niektorí mali v rukách plagáty s nápisom "Je suis juif" (som žid) - podobné sloganu "Je suis Charlie", ktorý sa objavil na znak solidarity po stredajšom útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo sídliacu v susednom 11. parížskom obvode. Niekoľko ľudí ticho spievalo francúzsku i izraelskú štátnu hymnu.

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia v noci nadnes informovala, že v kóšer supermarkete našla nastražené výbušniny. Uviedla tiež, že štyri obete rukojemníckej drámy zastrelil Coulibaly, keď obchod v piatok krátko po 13.00 h obsadil, takže neprišli o život pri policajnom zásahu, ako sa špekulovalo. 

V Paríži si aj
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu