Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do ulíc vo Francúzsku vyšlo 700 tisíc ľudí, vyšetrovateľ (†44) masakru v Charlie Hebdo sa zabil!

Do ulíc vyšli státisíce Francúzov Zobraziť galériu (35)
Do ulíc vyšli státisíce Francúzov (Zdroj: Twitter)

KÁHIRA - Odnož teroristickej siete al-Káida v Jemene oznámila, že jej vedenie riadilo útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži "ako pomstu za česť" islamského proroka Mohameda. Masakru sa podľa francúzskeho premiéra Manuela Vallsa dalo zabrániť.

22:55 Jeden z policajných vyšetrovateľov zaoberajúcich sa prípadom útoku na Charlie Hebdo spáchal v noci zo 7. na 8. januára samovraždu. Informovala o tom televízia France 3 a viaceré ďalšie médiá. Komisár Helric Fredou sa zastrelil v budove justičnej polície v Limoges, kde pôsobil. Použil služobnú zbraň. Telo našiel 8. januára asi o 01.00 h jeden z policajtov vo Fredouovej pracovni.

Fredou v rámci vyšetrovania zhromažďoval svedecké výpovede príbuzných jednej z obetí útoku. Správu o tom vypracoval, ale nadriadeným ju už neodovzdal. Podľa kolegov už nejaký čas trpel depresiami a prejavoval sa uňho syndróm vyhorenia. Denník Limousin uviedol, že vlani sa v regionálnej pobočke justičnej polície v Limoges odohral podobný prípad: samovraždu vtedy spáchal iný komisár - tretí v hierarchii komisariátu - a jeho telo našiel práve Helric. Obaja sa rozhodli odísť zo sveta v rovnakom veku - 44 rokov.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: YouTube)

22:00 Sústrasť rodinám obetí teroristických útokov v Paríži vyjadril dnes srbský arcibiskup Irinej, ktorý zároveň vyzval niektoré médiá v Srbsku, aby prestali so šírením karikatúrnych zobrazení proroka Mohameda a rešpektovali tak náboženské cítenie všetkých občanov krajiny.

21:53 Najmenej tisíc ľudí sa dnes v Paríži zišlo pred supermarketom s kóšer potravinami, kde ozbrojený islamista v piatok počas rukojemníckej drámy zastrelil štyroch ľudí. Pietna akcia sa uskutočnila na podnet Zväzu židovských študentov vo Francúzsku.

21:50 Príbuzní bratov Kouachiovcov, ktorých zadržali pred pár dňami, boli prepustení na slobodu. Medzi nimi bola aj manželka Cherifa Kouachia a taktiež jeho osemnásťročný brat, ktorý študuje na strednej škole.

21:05 Nemenovaný predstaviteľ tureckých tajných služieb dnes potvrdil, že žena s rovnakým menom ako družka Amédyho Coulibalyho pricestovala 2. januára do Istanbulu. Dodal, že žena sa podobala na Hayat Boumeddienovú, ktorej fotografiu pri vyhlasovaní pátrania zverejnila francúzska polícia. Turecké úrady sa domnievajú, že žena podobná Boumeddienovej cestovala 4. januára do mesta Šanliurfa v blízkosti spoločných hraníc so Sýriou a "potom zmizla".

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: everyjoe.com)

20:29 Prezident inštitútu Odoxa zajtra očakáva naozajstné masové hnutie. Na základe výsledkov ankety je až 81 percent Francúzov ochotných sa zapojiť do zhromaždenia. "Nemusí to nutne znamenať, že všetci vyjdu do ulíc, ale naznačuje to potenciálnu udalosť," uviedol Gaël Sliman.

20:26 Premiér Manuel Valls dnes večer vyhlásil, že "všetci sme teraz Charlie, všetci policajti aj všetci Židia z Francúzska".

20:14 Až 700 000 ľudí dnes vyšlo do ulíc v mnohých francúzskych mestách, aby si uctili pamiatku obetí teroristov. Účastníci pokojných pochodov dali najavo jednotu krajiny čeliacej bezprecedentnému teroristickému nebezpečenstvo. Zoznam politikov, ktorí zajtra dorazia do Paríža, sa neustále rozširuje. Svoju účasť na akcii už potvrdil aj slovenský premiér Robert Fico, maďarský premiér Viktor Orbán či český predseda vlády Bohuslav Sobotka.

19:50 Francúzsky premiér bol dnes večer prítomný na zhromaždení v parížskej štvrti Porte de Vincennes usporiadanom na počesť obetí včerajšieho útoku. Prišlo aj mnoho ďalších politických činiteľov, ako napríklad minister vnútra, školstva, štátny tajomník pre európske záležitosti, primátorka Paríža, prezident Ústredného židovského konzistória, izraelský veľvyslanec vo Francúzsku.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

19:27 Prezident Hollande v nedeľu ráno o 9,00 ešte pred pochodom prijme v Elyzejskom paláci židovskú komunitu.

19:00  V súvislosti s tromi islamistickými útokmi, ktoré sa od stredy odohrali na rôznych miestach Paríža, platia prísnejšie bezpečnostné opatrenia na všetkých tzv. citlivých miestach v Parížskej oblasti. Vedenie krajiny v súvislosti s rizikom ďalších útokov uviedlo plán boja s protiteroristickými hrozbami - známy ako Vigipirate - na maximálnu úroveň.

18:34 Limoges - 30 tisíc ľudí.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

18:31 Na pokyn policajného riaditeľstva bude niekoľko staníc metra v Paríži zajtra o 11,00 uzatvorených.

18:13 Nedeľňajší pochod má prebiehať na dvoch trasách.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: google)

18:09 Hayat Boumeddienová je s najväčšou pravdepodobnosťou v Sýrii. Policajný zdroj potvrdil televízii BBC, že 2. januára z Madridu do Turecka. Vo štvrtok potom mala prekročiť sýrsko-tureckú hranicu.

17:54 Na bezpečnosť zajtrajšieho pochodu v Paríži, ktorého sa má zúčastniť až milión ľudí, bude dohliadať 550 policajtov vrátane snajperov na strechách, 56 motocyklových jednotiek a 24 jednotiek mobilných síl.

17:43 V nemeckých Drážďanoch sa dnes zišlo asi 35 tisíc ľudí, aby si minútou ticha uctilo obete útokov vo Francúzsku.

17:15 Na internet uniklo necenzúrované video, ktoré zachytáva, ako policajti rozstrieľali Ameda Coulibalyho, ktorý v obchode zadržiaval rukojemníkov.

Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a osoby s citlivou povahou

Bez cenzúry – polícia teroristu úplne rozstrieľala

17:00 Podľa odhadov polície do ulíc v celom Francúzsku vyšlo viac ako 200 tisíc ľudí.

16:49 Nantes - 30 tisíc ľudí vrátane bývalého premiéra Jean-Marca Ayraulta.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

16:38 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes zasadzovala za zlepšenie spolupráce pri výmene informácií tajných služieb medzi európskymi štátmi i v rámci EÚ. Vyslovila sa tak v reakcii na vlnu teroristických útokov vo Francúzsku, ktoré si v priebehu troch dní vyžiadali 17 obetí na životoch.

16:11 V Toulouse vyšlo do ulích 80 tisíc ľudí.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

15:43 Mená štyroch obetí, ktoré v piatok zabil Amed Coulibaly v kóšer supermarkete v Paríži - Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen a François-Michel Saada.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

15:34 V afgánskej provincii Uruzgán sa konal protest na podporu bratov Kouachiovcov. Stovky miestnych ich považujú za hrdinov, hoci prezident provincie, Ashraf Ghani, ich teroristický čin ešte vo štvrtok odsúdil.

15.30 Palestínske islamistické hnutie Hamas dnes odsúdilo útok na Charlie Hebdo spáchaný dvoma francúzskymi džihádistami. "Hamas odsudzuje útoky proti Charlie Hebdo a trvá na tom, že rozdiely v názoroch a myšlienkach nemôžu ospravedlniť vraždu," stojí v jeho vyhlásení.

15:21 V parížskom Disneylande dnes zažili falošný poplach. Mladá žena, ktorá bola ubytovaná v hoteli Sequoia v areáli zábavného parku, z okna vykrikovala: "Som spoločníčkou Coulibalyho". Turistka bola umiestnená do väzby a prokurátor ju plánuje obžalovať zo šírenia nepravdivých informácií. Hrozia jej dva roky väzenia a pokuta vo výške 30 tisíc eur. Disneyland je otvorený ako zvyčajne.

15:13 22 tisíc ľudí pochodovalo v meste Orleans v strednom Francúzsku.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

15:07 Páchateľov útoku na židovský supermarket v parížskej štvrti Vincennes, Coulibalyho a jeho partnerku Boumeddienovú, svedkovia videli vo štvrtok večer nastupovať do taxíka.

14:59 Pochodovalo sa aj v meste Pau v regióne Akvitánsko. Prítomných bolo 35 tisíc ľudí.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

14:28 Heslo "Je Suis Charlie (Som Charlie) je naozaj všade.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)

14:12 Francúzsky športový denník L'Équipe dnes zverejnil karikatúru v súvislosti s udalosťami posledných dní.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

13:55 V meste sa dnes koná pochod na počesť obetiam teroristických útokov, ku ktorým došlo vo Francúzsku v stredu, vo štvrtok a v piatok. Podľa odhadov sa ho zúčastňuje približne 23 tisíc ľudí.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

13:37 Zakladateľ krajne pravicovej strany Front national, Jean Marie Le Pen, dnes uviedol, že on nie je Charlie. "Dnes všade vidím, "Všetci sme Charlie", "Ja som Charlie". Ospravedlňujem sa, ale ja nie som Charlie." Zároveň podotkol, že odsudzuje smrť svojich dvanástich krajanov, ktorí zahynuli pri útoku na redakciu Charlie Hebdo.

13:19 Prezident regiónu Île-de-France, ktorý je približne identický s Parížskou aglomeráciou, dnes vyhlásil, že doprava bude v nedeľu v regióne zadarmo. Chce tým miestnym obyvateľom uľahčiť účasť na nedeľnajšom pochode na pamiatku obetí útokov posledných dní.

13:02 Krátko pred jedenástou hodinou predpoludním sa skončilo stretnutie prezidenta Hollanda s predstaviteľmi francúzskej vlády.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: BFM TV)

12:48 V prípade trojice teroristov, ktorí v minulých dňoch zastrelili na niekoľkých miestach Paríža celkovo sedemnásť ľudí, francúzske tajné služby pochybili. Pripustil to premiér Manuel Valls. Krátko po tom, čo v piatok bezpečnostné zložky trio mužov zlikvidovali, sa v krajine rozvírila debata, či išlo útokom radikálov napojených na al-Kájdu a Islamský štát zabrániť. Kritici tvrdia, že páchatelia útokov boli rozviedkam dobre známi a o riziku sa vedelo. Podľa niektorých expertov je však monitorovanie extrémistov veľmi ťažké. "Došlo k pochybeniu, samozrejme. Preto musíme analyzovať, čo sa stalo," uviedol Valls v rozhovore s televíznou stanicou BFM.

12:36 Teroristická sieť al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ku ktorej jemenskej odnoži sa hlásili bratia Kouachiovci, páchatelia útoku na redakciu Charlie Hebdo, je považovaná za jednu z najnebezpečnejších zložiek al-Káidy.

12:25 Francúzsko naďalej zostáva na vysokom stupni pohotovosti, uviedol dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve po stretnutí s prezidentom Francoisom Hollandom v Elyzejskom paláci.

11:51 Televízia BFM TV nakrútila policajný zásah v kóšer potravinách v parížskej štvrti Vincennes.

11:41 Na základe iniciatívy niektorých obyvateľov mestečka Charlieu, ktoré sa nachádza vo francúzskom departemente Loire, bola obec premenovaná na "Charlie".

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

11:24 V parížskom metre.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:48 Zábery z kancelárie prezidenta Hollanda, ako dohliadal na policajné operácie proti teroristom v Paríži a Dammartine.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:38 Vo štvrtok v Štrasburgu zatkli tridsaťročného muža, ktorý chválil a oslavoval útok na redakciu Charlie Hebdo. Pod anonymným kontom na Facebooku zverejnil fotografie kalašnikova ležiaceho na zemi okomentovanom nevhodnými poznámkami. Hrozí mu až sedem rokov väzenia.

10:30 Protiteroristická jednotka GIGN sprevádza mladíka, ktorý bol celý čas skrytý v tlačiarni spolu s bratmi Kouachiovcami.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:24 Náboženský predstaviteľ odnože teroristickej siete al-Kájda v Jemene (AQAP) na videozázname zverejnenom v piatok varoval, že Francúzsko sa stane terčom ďalších útokov islamistov.

10:22 Slogan "Je suis Charlie" (Som Charlie), ktorý sa šíri na sociálnych sieťach ako symbol solidarity s obeťami stredajšieho atentátu na Charlie Hebdo, bol už použitý vo viac ako piatich miliónoch tweetov po celom svete. Kľúčová fráza #JeSuisCharlie dosiahla v piatok o 23:00 SEČ hranicu 5 044 740 tweetov. Na vrchole tejto vlny pomoci bolo za jedinú minútu poslaných na Twitteri 6300 príspevkov obsahujúcich túto frázu.

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:08 Francúzska polícia stále pátra po Coulibalyho partnerke a komplicke z piatkovej rukojemníckej drámy v židovskom obchode, Hayat Boumeddienovej. Minulý rok mladá žena 500-krát telefonovala so Saidom Kouachiom, ktorý spáchal útok na redakciu Charlie Hebdo.

10:00 Austrálske noviny The Weekend Australian dnes zverejnili karikatúru Ježiša a proroka Mohameda pod názvom "Let Us Pray". Ježiš drží v ruke Korán a vraví Mohamedovi: "Hovoril som ti, že to potrebuje pokračovanie," čím odkazuje na Starý a Nový zákon v Biblii.

Nemenovaný príslušník teroristickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá je jednou z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, poskytol dnes agentúre The Associated Press tlačové vyhlásenie v angličtine, podľa ktorého "vedenie AQAP riadilo operácie a svoj cieľ si vybrali dôkladne".

Útok bol podľa neho v súlade s varovaniami bývalého lídra siete al-Káida Usámu bin Ládina smerom k Západu o "dôsledkoch pretrvávajúceho bohorúhačstva voči moslimským posvätnostiam". Prihlásenie sa k zodpovednosti za teroristický útok v Paríži skupina podľa neho odkladala "z bezpečnostných dôvodov".

Teroristické útoky v Paríži
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Teroristické útoky v Paríži
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

 

Štyri obete v kóšer potravinách padli hneď na začiatku

Štyri osoby, ktoré zomreli počas piatkového útoku na supermarket s kóšer potravinami v Paríži, zastrelil útočník hneď pri príchode do obchodu, teda nie počas pokusu polície o záchranu rukojemníkov. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie parížskeho prokurátora.

Teroristické útoky v Paríži
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Francoisa Molinsa vzniesli v rámci vyšetrovania tejto trojdňovej drámy, ktorá vydesila Francúzsko, voči niekoľkým ľuďom predbežné obvinenia. Sú medzi nimi aj členovia rodín trojice podozrivých atentátnikov, ktorých zabili v piatok príslušníci francúzskych elitných jednotiek. 

Islamista afrického pôvodu Amédy Coulibaly podľa slov prokurátora zabil štyroch ľudí hneď pri príchode do kóšer potravín na východe Paríža, pričom 15 rukojemníkov sa neskôr podarilo oslobodiť. Molins tiež dodal, že jeden z dvojice ozbrojencov, ktorí zabíjali v redakcii Charlie Hebdo utrpel v piatok počas prestrelky s políciou zranenia krku, oboch mužov neskôr zastrelili.

Teroristické útoky v Paríži
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Teroristické útoky v Paríži
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia sa snaží vypátrať, či traja muži, ktorí v priebehu 53 hodín zabili 17 ľudí, získavali podporu alebo pokyny z druhých strán. "Vyšetrovanie bude musieť určiť financovanie týchto kriminálnych činov, zdroje odkiaľ pochádzali zbrane, všetky pokyny a asistencia, z ktorej mohli mať prospech - vo Francúzsku, zahraničí a prípadne v Jemene," dodal Molins.

Charlieho neumlčia, ďalšie číslo vyjde vo vysokom náklade vďaka finančnej podpore

Do ulíc vo Francúzsku
Zobraziť galériu (35)

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, samým sebou prehlásený za nezodpovedný časopis, zbiera finančnú podporu po stredajšom útoku na sídlo svojej redakcie v Paríži, pri ktorom zomrelo 12 ľudí vrátane hlavných členov tímu. Napísala to dnes agentúra DPA.

Nadácia Tlač a pluralita zriadila v piatok webovú stránku pre získanie zdrojov na podporu tohto satirického týždenníka, ktorý pri atentáte prišiel o svojich štyroch najlepších karikaturistov vrátane šéfredaktora.

Redakcia Charlie Hebdo deň po streľbe oznámila, že sa rozhodla vydať ďalšie číslo týždenníka už na budúcu stredu v rekordne vysokom náklade - do distribúcie pôjde milión výtlačkov. Pričom jeho bežný náklad sa pohybuje v počte 30.000 až 45.000 výtlačkov.

Budúce číslo v nezvyčajne vysokom náklade vznikne aj vďaka finančnej pomoci vo výške 500.000 eur z dvoch zdrojov - z nadácie Tlač a pluralita a z nadácie spoločnosti Google (250.000 eur). Okrem toho viacero distribučných spoločností oznámilo, že týždenník budú distribuovať bezplatne.

Francúzska vláda prisľúbila vo štvrtok časopisu jeden milión eur pre "zaistenie jeho udržateľnosti", informoval denník Le Figaro, ktorý citoval francúzsku ministerku kultúry Fleur Pelleriniovú.

Podľa Le Figara sa vďaka online iniciatíve pre získanie finančnej podpory pre Charlie Hebdo podarilo za necelých 24 hodín vyzbierať 98.000 eur.

Šéfredaktor britského denníka The Guardian Alan Rusbridger vo štvrtok prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že jeho mediálna skupina sa zaviazala poskytnúť takmer 130.000 eur "pre Charlie Hebdo, aby sa zaistilo, že nie je umlčaný"

Zdecimovanú redakciu Charlie Hebdo dočasne prichýlila vo svojich priestoroch redakcia lavicového denníka Libération, ktorého vedenie jej ponúklo podporu i technickú pomoc.

Už necelých 24 hodín po atentáte, v ktorom prišli o život kľúčoví karikaturisti, sa zišlo asi 15 členov redakcie, ktorí prijali rozhodnutie, že pripravia ďalšie číslo týždenníka.

Členov redakcie Charlie Hebdo svojou piatkovou návštevou podporil aj francúzsky premiér Manuel Valls.

Iránsky prezident odsúdil všetky formy terorizmu

Iránsky prezident Hasan Rúhání odsúdil dnes teroristické útoky v Paríži a zdôraznil, že islam je náboženstvom mieru.

"Odsudzujeme všetky formy terorizmu - bez ohľadu na to, či v Libanone alebo v Palestíne alebo v Paríži alebo v Spojených štátoch," uviedol Rúhání podľa agentúry DPA na svojej oficiálnej webovej stránke.

Teroristické útoky páchané radikálnymi moslimami len popudzujú ostatných ľudí a podnecujú vo svete islamofóbiu, konštatoval Rúhání.

"Prorok Mohamed sa vždy usiloval o spravodlivosť, nikdy nie o pomstu," napísal iránsky prezident s tým, zakladateľ islamu namiesto násilia vždy vyzýval na rozvahu a odpúšťanie.

Predpokladaní islamistickí teroristi zabili v týchto dňoch vo Francúzsku 17 ľudí, medzi nimi 12 pri útoku na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

Tieto útoky zintenzívnili v Európe obavy v súvislosti s radikálmi podstupujúcimi výcvik a bojujúcimi po boku teroristických skupín v Sýrii, Jemene či inde v moslimskom svete s cieľom vrátiť sa do svojich domovských krajín a podnikať tam krvavé atentáty.

Spomienkového pochodu na obete útokov v Paríži sa zúčastní aj Orbán

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s vďakou a s úctou prijal pozvanie francúzskej vlády na nedeľňajšiu parížsku spomienku na počesť obetí teroristických útokov. Podľa agentúry MTI to oznámil dnes v Budapešti hovorca vlády Bertalan Havasi.

Francúzska vláda vyjadrila vďaku vláde a ľudu Maďarska za prejavenie sympatií a solidarity, dodal Havasi.

Orbán v sústrastnom liste adresovanom v stredu francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi dôrazne odsúdil teroristický útok v Paríži. "Neľútostný útok a neľudské násilie nemožno ničím ospravedlniť. Viktor Orbán a maďarská vláda vyjadrujú sústrasť so smútiacimi rodinami a s francúzskym ľudom. Zraneným želáme skoré uzdravenie," napísal maďarský premiér.

Predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Antal Rogán podľa komerčnej televízie Hír TV inicioval schôdzku predsedov frakcií parlamentných strán, s ktorými by mali prerokovať protiteroristické opatrenia.

Americká vláda vyzýva k "celosvetovej opatrnosti"

Americká vláda vydala pre svojich občanov v Spojených štátoch i v cudzine výstrahu k "celosvetovej opatrnosti". Stalo sa tak v noci nadnes v reakcii na teroristické útoky v Paríži, napísala to agentúra DPA.

"Nedávne teroristické útoky, či spáchané tými napojenými na teroristické entity, napodobňovateľmi alebo individuálnymi páchateľmi, slúžia ako pripomienka pre amerických občanov, aby zachovávali vysoký stupeň ostražitosti a podnikli primerané kroky pre zvýšenie svojho bezpečnostného povedomia," uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničia.

Vyhlásenie nabáda ľudí, aby si dávali pozor "ako v Spojených štátoch, tak i v zahraničí", kdekoľvek sa budú americkí občania zhromažďovať vo väčšom počte, ako napríklad pri turistických atrakciách, športových podujatiach či v nákupných strediskách.

Rezort diplomacie varoval pred "zvýšenou pravdepodobnosťou odvetných útokov" voči Spojeným štátom a ich koaličným partnerom - jedných z ktorých je aj Francúzsko - ktorí sa snažia zastaviť útoky Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii.

Teroristické atentáty, ktoré si vo Francúzsku vyžiadali 17 obetí na životoch, zintenzívnili v Európe obavy v súvislosti s radikálmi trénujúcimi a bojujúcimi po boku teroristických skupín v Sýrii, Jemene či inde, s cieľom vrátiť sa domov spáchať útoky, dodala DPA.

Generálny tajomník OSN vyzýva: Zvýšte mieru svojej tolerancie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril v piatok úľavu po tom, ako policajné komandá zneškodnili francúzskych teroristov a vyzval všetkých ľudí na celom svete, "aby zvýšili mieru svojej tolerancie a rešpektu voči viere, náboženstvám a tradíciám druhých". Informovala o tom agentúra AP.

Pan Ki-mun sa domnieva, že všetky rozdiely v pohľadoch na vieru a iné otázky sa dajú vyriešiť prostredníctvom dialógu. Tragédia v Paríži však podľa neho nebola otázkou viery.

"Toto je čisto neakceptovateľný teroristický útok, kriminalita," povedal Pan Ki-mun po podpise do kondolenčnej knihy na pôde francúzskej misie pri OSN.

"Stojíme v solidarite s ľuďmi vo Francúzsku," napísal Pan Ki-mun vo francúzštine v mene OSN. "Som presvedčený, že aj napriek týmto temným dňom, bude Francúzsko aj naďalej nositeľom slobody a tolerancie."

Francúzsko má za sebou tri dni, keď zažilo tri závažné útoky. V stredu pri útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo prišlo o život 12 ľudí. Spáchali ho bratia Said a Chérif Kouachiovci, ktorých v piatok elitná policajná jednotka zastrelila počas zásahu v obci Dammartin-en-Goele, kde sa po dvoch dňoch strávených na úteku skryli. 

Vo štvrtok na juhoparížskom predmestí Montrouge zastrelil iný islamista, Amédy Coulibaly, známy bratov Kouachiovcov, mladú policajtku. 

Ozbrojený Coulibaly v piatok popoludní rozpútal rukojemnícku drámu v supermarkete s kóšer potravinami v blízkosti Porte de Vincennes v Paríži. Usmrtil pri tom štyroch zákazníkov obchodu. Vážne zranení boli štyria rukojemníci. Útočníka podvečer pri svojom zásahu zastrelilo policajné komando.

Šéf NATO má skúsenosti s prejavmi terorizmu: Toto je jeho návrh

Nie je rozpor medzi otvorenou spoločnosťou a silnými bezpečnostnými opatreniami. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatkovom rozhovore pre tlačovú agentúru Belga, zameranom na situáciu po útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.

"Tieto služby máme presne na ochranu otvorenej spoločnosti," skonštatoval Stoltenberg. 

Bývalý nórsky premiér má osobné skúsenosti s prejavmi terorizmu. Bol na čele vlády v roku 2011, kedy 77 ľudí zomrelo zásluhou dvojstupňového útoku Andersa Behringa Breivika v Osle a na ostrove Utoya. Už vtedy sa mu dostalo obdivu na celom svete, keď v reakcii na spáchanú hrôzu vyzýval na "viac demokracie a tolerancie".

Aj v postavení generálneho tajomníka najväčšej vojenskej aliancie na svete tvrdí, že boj proti radikalizmu a terorizmu je možný so zachovaním princípov demokracie, tolerancie a ochrany súkromia obyvateľov. 

"Nemyslím si, že existuje rozpor medzi silnou políciou, silnými tajnými službami, silnou obranou a otvorenou spoločnosťou," uviedol.

Povedal, že je celkom možné zosúladiť túžbu po otvorenej spoločnosti, s mnohými etnikami a vierovyznaniami, s existenciou silných bezpečnostných služieb. Práve pocit bezpečnosti podľa neho tvorí základ otvorenej spoločnosti, kde si ľudia navzájom dôverujú a tam, kde nie je istota, nie je ani dôvera a otvorená spoločnosť.

Zdôraznil, že ak bude Európa aj naďalej podporovať základné slobody, to je najlepší spôsob, ako reagovať na útok proti redakcii Charlie Hebdo.

"To, čo sme videli v Paríži, je útok proti nevinným ľuďom, ale tiež útok proti slobode prejavu, slobode presvedčenia a proti našej tolerantnej spoločnosti," pripomenul Stoltenberg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu