Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Teroristického útoku: Táto žena zabila 16 ľudí, malé dievčatko bojuje o život!

Táto žena má na svedomí najmenej 18 životov. Zobraziť galériu (7)
Táto žena má na svedomí najmenej 18 životov. (Zdroj: lifenews.ru)

VOLGOGRAD - Na vlakovej stanici v meste Volgograd na juhu Ruska v nedeľu vybuchla bomba, ktorá zabila najmenej 16 ľudí a zranila desiatky ďalších. Podľa počiatočných informácií išlo o samovražedný teroristický útok, ktorý má na svedomí istá Oksana Aslanovová z Dagestanu. Oznámila agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj z dagestanského ministerstva vnútra. Podľa zdroja totožnosť atentátničky potvrdila predbežná identifikácia.

Aslanovová bola na ruskom zozname hľadaných osôb od júna 2012. Jej telesné pozostatky odviezli z miesta explózie na odobratie vzoriek DNA.  Podľa servera LifeNews TV bola Aslanovová v minulosti dvakrát vydatá za militantov - obaja jej manželia však zahynuli násilnou smrťou. Údajne tiež bola blízkou priateľkou Naidy Asijalovej, ktorá stála za októbrovým útokom vo Volgograde. Zahynulo pri ňom šesť ľudí a vyše 30 utrpelo zranenia.

Vyšetrovatelia na mieste činu našli hlavu, ktorá pravdepodobne patrila útočníčke. Má ísť o takzvanú "čiernu vdovu", čo je v krajine výraz používaný pre ženy, ktoré chcú pomstiť smrť svojich manželov zabitých ruskou armádou v oblasti Severného Kaukazu.

Na záberoch zverejnených ruskými televíznymi stanicami vidieť vybité okná v historickej budove stanice a obrovské množstvo trosiek. Výbuch z diaľky zachytila aj bezpečnostná kamera umiestnená v okolí stanice. "Počiatočné indície naznačujú, že výbuch spôsobila samovražedná útočníčka," uvádza sa v stanovisku Národného protiteroristického výboru. Incident už vyšetrujú ako "terorizmus".

Úrady Volgogradskej oblasti podvečer potvrdili zvýšenie počtu obetí na 16, keď v nemocniciach zomreli ďalší dvaja zranení, uviedla televízia RT.   Podľa rôznych zdrojov utrpelo pri dnešnom útoku  zranenia 37 až 45 osôb. Osem z nich, vrátane deväťročného dievčaťa, previezli do nemocníc v kritickom stave. 
Smrtiaci výbuch vo Volgograde už odsúdil Biely dom, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen i predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. 

 "Počuli sme zozadu hlučnú ranu, videli jasný záblesk a potom už sme ležali na podlahe," opísala očitá svedkyňa moment výbuchu pre agentúru ITAR-TASS. "Ľudia ležali na zemi, kričali a prosili o pomoc," povedal televíznej stanici Rossija 24 ďalší zo svedkov. 

Volgograd (bývalý Stalingrad) leží asi 900 kilometrov južne od Moskvy a asi 650 kilometrov od hraníc Severného Kaukazu. Regiónom už roky zmietajú teroristické útoky militantov snažiacich sa nastoliť v oblasti islamský štát. Tamojšie republiky Dagestan, Severné Osetsko a Čečensko patria medzi najnebezpečnejšie v celej Ruskej federácii. Moskva má obavy, že teroristi svoje aktivity vystupňujú pred blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami v neďalekom čiernomorskom letovisku Soči. Volgograd je od neho vzdialený bezmála 700 kilometrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu