Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teroristický útok v Rusku: Po výbuchu autobusu 5 mŕtvych a 18 zranených

Teroristický útok v Rusku Zobraziť galériu (3)
Teroristický útok v Rusku (Zdroj: rt, lifenews)

MOSKVA - Výbuch v autobuse v juhoruskom Volgograde, pri ktorom zahynulo najmenej šesť ľudí, spôsobilo "nešpecifikované výbušné zariadenie". Oznámil to Národný protiteroristický výbor (NAK).

V čase výbuchu bolo v autobuse približne 40 ľudí. Podľa agentúry RIA Novosti 18 ľudí utrpelo zranenia, osem z nich vážne a previezli ich na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Agentúra AP uviedla, že páchateľ ani motív útoku zatiaľ nie sú známe. Národný protiteroristický výbor, ktorý je súčasťou Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), informoval, že vyšetrovatelia už pracujú na mieste činu.

Volgograd leží severne od Kaukazu, na ktorom žije prevažne moslimské obyvateľstvo. Vláda sa tam snaží potlačiť islamských militantov, ktorí od separatistických vojen v Čečensku stále kladú odpor.

 

V autobuse sa zrejme odpálila žena

Ruskí vyšetrovatelia podozrievajú samovražednú atentátničku z odpálenia bomby v autobuse v juhoruskom meste Volgograd, ktorá dnes pripravila o život najmenej päť ľudí. Oznámila to ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolávala agentúra Reuters. Ide o najkrvavejší takýto útok mimo ruského nepokojného regiónu severný Kaukaz za takmer tri roky.

Interfax citoval zdroj z Národného protiteroristického výboru (NAK), podľa ktorého sa neďaleko miesta činu našli doklady totožnosti patriace podozrivej bombovej útočníčke. Podľa úradov bola manželkou islamského militanta.Explózia takisto zranila ďalších 17 ľudí, sedem z nich sa nachádza vo vážnom stave. Informoval o tom hovorca miestnych vyšetrovateľov.

Po sérii protirečivých správ o prípade nakoniec Národný protiteroristický výbor oznámil, že výbuch spôsobila bomba. "Dnes o 14.05 h bolo neznáme výbušné zariadenie odpálené v autobuse v meste Volgograd, pričom si vyžiadalo obete," uviedol vo vyhlásení výbor. Je to najvyšší ruský orgán, ktorý sa zaoberá bojom proti povstalcom. Povstalci tvrdia, že bojujú za vytvorenie islamského štátu na ruskom, zväčša moslimskom severnom Kaukaze a uskutočnili už mnoho krvavých výbuchov v regióne aj mimo neho - región pozostáva z viacerých provincií popri južnej hranici Ruska.

Volgograd s približne miliónom obyvateľov leží asi 900 kilometrov juhovýchodne od Moskvy a iba niekoľko stoviek kilometrov severne od severného Kaukazu a čiernomorského mesta Soči, kde Rusko v roku 2014 usporiada zimné olympijské hry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu