Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší samovražedný atentát: Výbuch na pohrebe zabil 16 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAGDAD – Najmenej 16 ľudí prišlo dnes o život a ďalších 35 bolo zranených pri samovražednom atentáte, ktorého páchateľ aktivoval nálože vo vnútri stanu, kde sa po pohrebe zišli smútoční hostia. Útok sa odohral v Dúre, čo je prevažne sunnitské predmestie Bagdadu.

K atentátu došlo zhruba 24 hodín po podobnom útoku na ľudí, ktorí sa zišli na pohrebe v šiitskej štvrti irackej metropoly. Sobotňajší atentát si vyžiadal vyše 70 obetí na životoch. V dôsledku množiacich sa útokov misia OSN v Iraku dnes varovala pred špirálou represálií medzi sunnitmi a šiitmi, ktoré vyvolávajú obavy z návratu medzikonfesionálnej vojny z rokov 2006-07.  "Represálie nemôžu vyvolávať ďalšie násilnosti a je na lídroch krajiny, aby prijali dôrazné opatrenia a zabránili tak stupňovaniu násilia," vyhlásil dnes predstaviteľ OSN v Iraku György Busztin prostredníctvom komuniké. 

Od začiatku roka prišlo pri samovražedných atentátoch v Iraku o život viac ako 4400 ľudí. Agentúra Reuters uvádza, že veľmi krehkú rovnováhu vo vzťahoch medzi jednotlivými vetvami islamu v Iraku narušila občianska vojna v susednej Sýrii, kde sa väčšinovo sunnitskí povstalci snažia zosadiť režim prezidenta Bašára Asada, ktorý sa hlási k alavitom a má podporu šiitského Iránu. Mnohí sunniti a šiiti z Iraku odišli do Sýrie, aby bojovali na rôznych stranách konfliktu. 

Nedávno došlo aj k spojeniu sýrskej a irackej odnože teroristickej siete al-Káida a vytvoreniu skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za útoky na oboch stranách sýrsko-irackých hraníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu