Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vojenské krídlo Hizballáhu je oddnes v EÚ na zozname teroristických subjektov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia neustúpila výzvam na pozmenenie rozhodnutia Rady ministrov pre zahraničnú politiku o zaradení vojenského krídla moslimského hnutia Hizballáh z Libanonu na zoznam teroristických subjektov. V dnešnom Úradnom vestníku EÚ bolo vojenské krídlo Hizballáhu oficiálne zaradené na "čierny zoznam" EÚ.

O tomto kroku jednohlasne rozhodli diplomati EÚ na svojom pondelkovom zasadnutí. Libanon aj Irán vzápätí kritizovali toto rozhodnutie Rady ministrov, pričom libanonský prezident sa pokúsil diplomatickou cestou o pozmenenie rozhodnutia z Bruselu.

Rada vo svojom oficiálnom dokumente zdôraznila, že EÚ má aj naďalej záujem na politickej stabilite Libanonu. Zároveň sa však v dokumente uvádza, že vykonávanie reštriktívnych opatrení na boj proti terorizmu, v rámci ktorého treba vnímať aj zaradenie vojenského krídla Hizballáhu na zoznam teroristických subjektov, nebráni pokračovaniu dialógu so všetkými politickými stranami v Libanone.

Navyše, Rada a Európska komisia spresnili, že toto opatrenie nemá vplyv na poskytovanie legitímnej finančnej podpory Libanonu a na poskytovanie humanitárnej pomoci ani zo strany Európskej únie, ani zo strany jej členských štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu