Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teroristi zabíjali v Keni v meste, kde pracujú aj Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V meste Garissa na severovýchode Kene, kde pomáha aj skupina slovenských humanitárnych pracovníkov, v nedeľu zaútočili teroristi na dva kostoly. Sedem útočníkov hodilo počas dopoludňajších bohoslužieb granáty do dvoch kresťanských kostolov a potom spustili streľbu na utekajúcich veriacich. Útok si vyžiadal 17 obetí a vyše 50 ťažko zranených osôb.

Pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi sú v poriadku a neboli zranení. Ich pohyb v tejto oblasti momentálne podlieha prísnym bezpečnostným opatreniam.

"Bezpečnostná situácia je vyostrená už dlhší čas. Garissa je základňa operácií kenskej armády a je mestom v bezprostrednej blízkosti utečeneckého tábora Dadaab. Momentálne je situácia už pod kontrolou, ale počas dňa nebolo veľmi jasné, ako predstavitelia zvládnu situáciu, keďže nemocnice sú už aj tak preplnené a kapacity nestačia, takýto incident tomu nepridal" hovorí Denisa Augustínová z Magny.

Slováci v Garisse pomáhajú od minulého roka. Poskytujú terapeutickú výživu, lieky a odbornú starostlivosť pre najohrozenejších detských pacientov v okrese. V Garisse má Magna zdravotnícke centrum s lôžkovou časťou, kde sa liečia podvyživené deti. V celom okrese majú osem ambulantných stredísk, momentálne je v liečbe vyše 900 pacientov s akútnou podvýživou.

K víkendovým útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale predpokladá sa, že ide o somálske islamistické hnutie al-Šabáb. Ide o najnovšie útoky v Keni po tom, ako pri výbuchoch granátov v marci a apríli zahynuli dvaja ľudia. Ďalšie explózie v krajine zasiahli v posledných mesiacoch nočné kluby a autobusové stanice v metropole Nairobi, pobrežnej Mombase a oblastiach pri somálskej hranici. Garissa leží na severovýchode Kene asi 140 km od somálskych hraníc a niekoľko desiatok kilometrov od utečeneckého tábora Dadaab, v ktorom pred pár dňami uniesli štyroch zahraničných humanitárnych pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu