Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nechutná poprava 17 Pakistancov: Taliban ich zajal a odťal im hlavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISLÁMABÁD - Extrémistické hnutie Taliban dnes zverejnilo video, na ktorom sú podľa neho hlavy 17 pakistanských vojakov. Tých radikáli zajali tento týždeň pri cezhraničnom útoku z Afganistanu na Pakistan a následne im odťali hlavy.

Krvavý útok podľa agentúry AP ukázal, aké ohrozenie stále plynie z pakistanského Talibanu, a to napriek doterajším operáciám pakistanskej armády. Radikáli stále častejšie využívajú základne vo východnom Afganistane a útočia na hraničné oblasti v severozápadnom Pakistane.

Pakistan kritizoval NATO a afgánské sily za to, že nerobia dosť pre to, aby tieto útoky zastavili, ale nedostalo sa mu od nich veľa pochopenia. Afgánská vláda a jej spojenci totiž už sami dlhodobo vyčítajú Pakistanu, že nebol schopný zamerať sa na afgánskych bojovníkov Talibanu a ich spojencov, ktorí naopak používajú pakistanské územie na podnikanie útokov v Afganistane.

Pakistanská a afgánská časť Talibanu sú spojencami. Kým tá prvá sa zameriava na boj proti pakistanskej vláde, tá druhá sa zase sústreďuje na útoky proti zahraničným a miestnym silám v Afganistane.

Pakistanský Taliban na videu oznámil, že zabil 18 vojakov, ale na krvavom plachte na zemi ich je položených 17. V zábere je aj niekoľko ozbrojencov so zahalenými tvárami, ktorí držia zbrane, ktoré vraj ukoristili od vojakov.

AP dnes získala videozáznam prostredníctvom e-mailu od hovorcu pakistanského Talibanu Ahsanulláha Ahsana.

Pakistanský Taliban a jeho spojenci sú zodpovední za desiatky bombových a iných útokov proti bezpečnostným silám a civilistom v Pakistane. Tisíce ľudí pritom prišli o život.

Tento posledný útok bol vykonaný počas vážnej politickej krízy v krajine. Pakistanský najvyšší súd minulý týždeň prinútil premiéra Jusuf rázu Gíláního, aby odstúpil. Gilan bol uznaný vinným z pohŕdania súdom za to, že odmietol dať pokyn k novému vyšetreniu prípadu korupcie týkajúce sa prezidenta Asif Alího Zardárího. Podľa pakistanskej ústavy môžu úrady ľuďom odsúdeným za pohŕdanie súdom zakázať zasadať v parlamente, čo je nutná podmienka pre výkon premiérskej funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu