Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Potvrdené: Druhý muž al-Káidy je mŕtvy!

Abú Jahjá al-Líbí Zobraziť galériu (3)
Abú Jahjá al-Líbí

WASHINGTON - Smrť druhého muža al-Káidy Abú Jahjá al-Líbího potvrdil dnes aj Biely dom. Označil ju za "významný úder" pre teroristickú sieť, ktorá podľa neho bude len ťažko hľadať jeho náhradu.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney s odvolaním sa na americké spravodajské zdroje povedal, že Líbí bol "generálnym manažérom" al-Káidy, ktorý mal na starosti dohľad nad každodennými operáciami v kmeňových oblastiach Pakistanu, ako aj vzťahy so spojenými skupinami.

"Máme potvrdenie jeho smrti," uviedol Carney na tlačovom brífingu. Odmietol však upresniť, kde alebo ako Líbího zabili. Podľa predošlých vyjadrení amerických a pakistanských zdrojov zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla v kmeňovom regióne na severozápade Pakistanu.

Americkí činitelia predtým uviedli, že Abú Jahjá, ktorý pochádzal z Líbye, bol podľa expertov na boj proti terorizmu v posledných mesiacoch v ústrednom vedení al-Káidy druhým mužom po jej vodcovi Ajmanovi az-Zawahrím. Zawahrí vedie túto teroristickú skupinu od zabitia jej zakladateľa Usámu bin Ládina pri akcii amerických špeciálnych jednotiek v Pakistane v máji minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu