Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Pri Černobyle horel rádioaktívny les: Úrady upokojujú ľudí

Požiar vypukol na veľmi nevhodnom mieste. Zobraziť galériu (4)
Požiar vypukol na veľmi nevhodnom mieste. (Zdroj: twitter.com/Strange Sounds)

KYJEV - Požiar, ktorý v utorok vypukol v tzv. Červenom lese ležiacom v ukrajinskej černobyľskej zóne, sa vo štvrtok popoludní podarilo zlikvidovať.

Otvorený oheň z oblasti už nehlásili v stredu, lesný porast však ešte tlel na území o rozlohe okolo dvoch hektárov. Prvé informácie hovorili o požiari na území desiatich hektárov, ďalšie o zasiahnutí dokonca 12 hektárov územia. Červený les leží v tej časti ukrajinskej černobyľskej zóny, v ktorej je úroveň rádioaktivity najvyššia.

FOTO Pri Černobyle horel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter.com/Strange Sounds)

Na likvidácii požiaru sa podieľalo 138 hasičov, ktorí mali dispozícii takmer tri desiatky kusov techniky. Zo vzduchu ich podporovali posádky hasiacich lietadiel a vrtuľníka, ktoré podľa aktualizovaných informácií zhodili na zasiahnuté územie 318 ton vody. Informácie priniesla tlačová agentúra UNIAN.

Les v okolí obce Kopači pomenovali podľa toho, že v dôsledku vysokej miery rádioaktívneho zamorenia sa tu dovtedy zelená flóra zmenila na červenkasto-hnedú. Dodnes ide o najzasiahnutejšiu časť pásma okolo niekdajšej JE Černobyľ, do ktorého je vstup nepovolaným prísne zakázaný.

FOTO Pri Černobyle horel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: twitter.com/Strange Sounds)
 
Požiar viedol k zintenzívneniu kontrol miery radiácie v Kyjeve, ako aj meste Černobyľ a okolí niekdajšej JE zničenej explóziou v roku 1986. Zo žiadnej z týchto lokalít ani naďalej nehlásia hodnoty, ktoré by presahovali povolené maximum. Prípadom sa už skôr začali zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní. Oficiálne zdroje však zatiaľ podozrenie z podpaľačstva, ktorému by nasvedčoval aj údajný nález niekoľkých faklí v oblasti vzniku požiaru, nepotvrdili.
 
Viac o téme: PožiarElektráreňČernobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu