Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Salvádor zasiahla vlna zemetrasení: Poškodili takmer 200 domov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

SAN SALVADOR - Juhom Salvádoru otriaslo v nedeľu niekoľko zemetrasení, ktoré poškodili takmer 200 domov a spustili niekoľko malých zosuvov pôdy. Zatiaľ nehlásia žiadnych vážne zranených či mŕtvych. Podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) sa v oblasti vyskytlo najmenej deväť zemetrasení, najslabšie malo magnitúdo 4,3, tri ďalšie mali magnitúdo od 5,2 do 5,6.

Šéf civilnej obrany Jorge Melendez počas tlačovej konferencie potvrdil, že jedenásť domov je zničených a približne 180 ďalších je značne poškodených. Vláda už poslala obetiam stany, ktoré im dočasne nahradia strechu nad hlavou. Silnejšie otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste San Salvador, no podľa Červeného kríža nehlásia žiadne obete ani materiálne škody.

V oblastiach Chirilagua, San Miguel a La Union vyhlásili stav pohotovosti, pričom v pondelok tam zatvorili školy. Melendez povedal, že v dôsledku jedného zemetrasenia sa spustil zosuv pôdy, ktorý zasiahol diaľnicu vedúcu až k pláži Playa El Cuco, ktorá je jednou z najnavštevovanejších v oblasti.

Zemetrasenie v Salvadore
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: earthquaketrack.com)

Don Blakeman z USGS sa vyjadril, že skoršie otrasy boli predzvesťou zemetrasenia s magnitúdom 5,6. Jeho epicentrum sa nachádzalo v Tichom oceáne, približne dvanásť kilometrov od mesta Intipucá, v hĺbke desať kilometrov.

Viac o téme: Zemetrasenie SalvádorSan Salvador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu