Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5: Ničivé otrasy zabili najmenej 31 ľudí, stovky zranených

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/BNPB via AP)

PORT MORESBY - Najmenej 31 mŕtvych a vyše 300 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo strednú časť tichomorského štátu Papua-Nová Guinea. Agentúra DPA to uviedla v utorok s odvolaním sa správy miestnych médií, zverejnené necelých 24 hodín po ničivých otrasoch s magnitúdou 7,5.

V ťažko prístupnom vnútrozemí Papuy-Novej Guiney zahynulo najmenej 13 ľudí v meste Mendi a ďalších najmenej 18 v lokalitách Kutubu a Bosave, informoval podľa DPA papuánsky denník Post Courier. Medzi obeťami na životoch sú najmenej štyri deti.

Silné zemetrasenie s magnitúdou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/BNPB via AP)

Zemetrasenie, ktoré zasiahlo daný región v pondelok nadránom miestneho času, po sebe zanechalo aj rozsiahle škody na budovách a cestách. Otrasy vyvolali zosuvy pôdy a narušili ťažbu nerastných surovín.

Zdrojom ďalšieho znepokojenia obyvateľov Papuy-Novej Guiney sú početné dotrasy. Prípadné následky zemetrasenia v susednej indonézskej provincii Papua zatiaľ nie sú známe. Papua-Nová Guinea sa nachádza v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu.

Viac o téme: Zemetrasenie Papua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu