Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smutná bilancia USA roku 2017: 16 prírodných katastrof, škody v hodnote 306 miliárd dolárov

USA trápil aj hurikán Harvey.
USA trápil aj hurikán Harvey. (Zdroj: SITA/AP/Gerald Herbert)

WASHINGTON - Spojené štáty postihlo vlani 16 samostatných veľkých prírodných katastrof, ktoré dokopy spôsobili škody vyčíslené na rekordných 306 miliárd dolárov. Agentúra DPA to uviedla v pondelok s odvolaním sa na správu amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

Predošlý rekord tohto druhu bol zaznamenaný v roku 2005, keď USA zasiahol ničivý hurikán Katrina a tri ďalšie veľké tropické búrky. Škody vtedy po zohľadnení inflácie dosiahli 215 miliárd dolárov. Rekordných 16 veľkých prírodných katastrof - definovaných ako udalosti, ktoré stoja krajinu najmenej jednu miliardu dolárov - bolo v USA zaznamenaných už aj počas roka 2011. Správa napriek tomu opisuje uplynulé obdobie ako "historický rok meteorologických a klimatických katastrof".

Zoznam vlaňajších veľkých prírodných katastrof v USA tvoria jedno sucho, dve povodne, jedna vlna mrazov poškodzujúcich úrodu, osem tornád alebo podobných extrémov počasia, tri tropické búrky a požiare porastu vo viacerých štátoch, ktoré sú podľa metodiky NOAA hodnotené ako jedna udalosť.

Veľké katastrofy meteorologického alebo klimatického charakteru sa vyskytli v USA od roku 1980 celkove 219-krát, teda v priemere zhruba šesťkrát ročne. V prípade bilancie za posledných päť rokov je však priemerný počet takmer dvojnásobný.

Viac o téme: USAPrírodné katastrofy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu