Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Znečistenie životného prostredia je najväčším zabijakom, hrozí šéf programu OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NAIROBI - Znečistenie životného prostredia je najväčším zabijakom na svete a vlády a firmy musia urobiť viac pre to, aby prispeli k jeho zníženiu. Uviedol to v pondelok šéf Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Erik Solheim, ktorého citovala agentúra DPA.

"V dôsledku znečistenia (životného prostredia) zomrie 13 miliónov ľudí; čo robí zo znečistenia najväčšieho zabijaka na planéte, a preto ho potrebujeme zredukovať," uviedol Erik Solheim na úvod 3. zasadnutia Environmentálneho zhromaždenia OSN v kenskom hlavnom meste Nairobi. Podľa Solheima vlády a súkromný sektor musia spolupracovať a za znečistenie prevziať zodpovednosť. 

Účastníci tohto zasadnutia sa musia nutne spojiť a zosúladiť svoje úsilia a opatrenia, ktorými by obmedzili znečistenie, aby tým "skutočne ovplyvnili reálne životy (ľudí)," vyhlásil prezident aktuálneho zasadnutia Environmentálneho zhromaždenia OSN a kostarický minister životného prostredia Edgar Gutiérrez. Podľa OSN každý rok v oceánoch skončí okolo osem miliónov ton plastového odpadu, kým v dôsledku znečisteného ovzdušia zomrie približne šesť a pol milióna ľudí. 

Viac ako 100 ministrov životného prostredia a tri hlavy štátov a vlád, rovnako ako aj environmentálni aktivisti, organizácie, vedci a zástupcovia súkromného sektora pricestovali do Nairobi na trojdňový summit, ktorý potrvá do 6. decembra. Hlavnou témou tohtoročných rokovaní zástupcov UNEP a delegátov vlád je práve znečistenie životného prostredia.

Viac o téme: ZnečistenieŽivotné prostredieOSNNairobi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu