Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Irán a Irak zasiahlo silné zemetrasenie: Hlásia najmenej 445 obetí

Zemetrasenie si vyžiadalo už vyše dvesto obetí Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie si vyžiadalo už vyše dvesto obetí (Zdroj: SITA/AP)

HALABDŽA - Iránske úrady zvýšili v pondelok večer počet potvrdených obetí nedeľňajšieho zemetrasenia v pohorí Zagros, ktoré rozdeľuje Irán a Irak, na 445. Ako uviedol hovorca iránskeho úradu pre výnimočné situácie Behnam Saídí, zranených je najmenej 7370 ľudí. Najviac obetí je v západoiránskej provincii Kermanšáh, ktorá leží v pohorí Zagros oddeľujúcom Irán a Irak.

Bagdad hlási 11 mŕtvych a zhruba 130 zranených. Najväčšie škody sú v meste Darbandichán vzdialenom 75 kilometrov juhovýchodne od Sulajmáníje - metropoly rovnomennej provincie ležiacej v kurdskej autonómnej oblasti. Iracký premiér Hajdar Abádí však vydal smernicu pre tímy civilnej obrany krajiny a "súvisiace inštitúcie", aby reagovali na prírodnú katastrofu.

Americká geologická služba (USGS) stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Jeho epicentrum sa nachádzalo v odľahlom horskom regióne asi 32 kilometrov od irackého mesta Halabdža. Ide o miesto vzdialené približne 200 kilometrov severovýchodne od Bagdadu a 400 kilometrov západne od Teheránu.

MIMORIADNE Irán a Irak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hovorca iránskeho ministerstva vnútra varoval, že tragická bilancia sa môže zhoršiť. Riadne záchranné práce sa totiž môžu v postihnutých horských oblastiach začať až s východom slnka.

Bezprostredne po zemetrasení bol v danej oblasti zaznamenaný dotras s magnitúdou 4,5. V pondelok namerali v iránsko-irackom pohraniční ďalší dotras s magnitúdou 4,7.

Iránske štátne médiá informovali o nasadení záchranárov do provincie Kermánšáh, ich prácu ale komplikujú výpadky elektriny. Podľa kurdských médií zemetrasenie značne poškodilo kurdské mestá v Iraku vrátane metropoly Kurdistanu Arbíl. V pohraničných mestách Halabdža a Sulajmán vyhlásili stav núdze.

MIMORIADNE Irán a Irak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNE Irán a Irak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Chvenie bolo podľa niektorých médií možné cítiť aj v Kuvajte a na niektorých miestach Turecka, ktoré ponúklo Iraku pomoc. Irán je často dejiskom zemetrasení rôznej sily, pretože sa rozkladá na mnohých hlavných zlomových líniách. Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 v roku 2003 zrovnalo v provincii Kermán so zemou historické mesto Bam a usmrtilo tam 26.000 ľudí.

Medzi obeťami otrasov zatiaľ nie sú Slováci

V dobrovoľnom registračnom formulári Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nie sú registrovaní Slováci, ktorí by sa nachádzali v zemetrasením postihnutom iracko-iránskom pohraničí. Taktiež zastupiteľský úrad SR v Teheráne nedisponuje informáciami o pohybe Slovákov v tejto zóne. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie SR Igor Skoček. 

"V Iráne máme v súčasnosti registrovaných šesť turistov, ktorí sa pohybujú na klasických trasách mimo túto nebezpečnú oblasť. Vzhľadom na tieto skutočnosti, rezort diplomacie nevydáva špeciálne cestovné odporúčanie, situáciu však pozorne monitorujeme," konštatoval Skoček. Irán patrí k oblastiam s častými seizmickými aktivitami, ročne je zaznamenaných cez 700 významnejších otrasov.  

Zem sa triasla aj v Kostarike

Zemetrasenie s magnitúdou 6,5 zasiahlo v nedeľu večer miestneho času Kostariku. Z postihnutej oblasti neboli bezprostredne hlásené straty na životoch, uviedol tamojší seizmologický inštitút.

Zemetrasenie vychádzalo z hĺbky 20 kilometrov, jeho epicentrum bolo 15 kilometrov juhozápadne od mestečka Jacó asi 100 kilometrov západne od metropoly San José, doplnila americká geologická služba (USGS).

Otrasy zasiahli riedko obývané pobrežné oblasti, cítili ich ale obyvatelia na celom území krajiny. V niektorých častiach nastali výpadky elektriny. Po zosuvoch pôdy sú neprejazdné niektoré cesty. Vážne poškodenie infraštruktúry úrady nezaznamenali.

Priehrada v ohrození

Zemetrasenie, ktoré v nedeľu otriaslo iránsko-irackým pohraničím a vyžiadalo si podľa posledných správ viac ako 400 obetí, výrazne poškodilo aj dôležitú priehradu na rieke Dijálá. Na rôznych častiach priehrady Darbandichán neďaleko rovnomenného mesta v provincii Sulajmáníja sa objavili "horizontálne aj vertikálne praskliny", informoval riaditeľ priehrady Rahman Hání.

Zemetrasenie bolo tak silné, že vážne poškodilo túto priehradu napriek tomu, že je podľa Háního "najsilnejšou priehradou vybudovanou za posledných sto rokov". Hání nespresnil, ako vážne poškodenie priehrady je a aké prípadné nebezpečenstvo hrozí.

Podľa agentúry IRNA viac ako polovica mŕtvych pochádza z mesta Sarpol-e-Zaháb v provincii Kermanšáh, kde zemetrasenie s magnitúdom 7,3 poškodilo aj jedinú tamojšiu nemocnicu. Armáda vybudovala poľnú nemocnicu a zdravotníci prosia obyvateľov o darovanie krvi pre zranených.

Iracký minister vnútra v pondelok informoval, že v Iraku si nedeľňajšie zemetrasenie vyžiadalo sedem životov. Podľa doterajších informácií najmenej 535 Iračanov utrpelo zranenia. Podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) bolo epicentrum zemetrasenia asi 31 kilometrov juhozápadne od irackého mesta Halabdža.

 

Viac o téme: Zemetrasenie IránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu