Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Tropická búrka Nate smeruje k USA: V Kostarike a Nikarague usmrtila 22 ľudí

Búrka Nate.
Búrka Nate. (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

MANAGUA - Najmenej 22 obetí na životoch si v Kostarike a Nikarague vyžiadala tropická búrka Nate, ktorá vo štvrtok zasiahla pobrežie týchto stredoamerických krajín a do oblasti priniesla výdatné zrážky. Očakáva sa, že búrkový systém v nadchádzajúcich dňoch zosilnie na hurikán, pričom v nedeľu by mal zasiahnuť pobrežie štátov USA ležiacich pri Mexickom zálive, informovala agentúra AP.

Pred blížiacou sa búrkou varovali úrady obyvateľov amerických štátov Florida a Texas. Evakuáciu niektorých pobrežných oblastí nariadili aj obyvateľom štátu Louisiana. Stav ohrozenia vyhlásili v dovedna 29 floridských okresoch a tiež v louisianskom meste New Orleans. Búrka by podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) mohla spôsobiť nebezpečné záplavy pri svojom prechode cez Honduras, kam by mohla priniesť 38-50 centimetrov zrážok. 

Búrku Nate momentálne sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou 65 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že ešte v priebehu dnešného dňa zosilnie takmer na hurikán pre tým, než v noci na sobotu zrejme zasiahne pobrežie v okolí mesta Cancún na mexickom polostrove Yucatán. Ako hurikán by následne cez víkend mala zasiahnuť okolie lousianského mesta New Orleans ležiaceho pri pobreží Mexického zálivu.

V Nikarague vyčíňala tropická búrka po dvoch týždňoch takmer nepretržitých dažďov, pre ktoré sa v krajine rozvodnilo viacero miestnych riek. Tamojšie úrady v súvislosti s príchodom Natea varovali pred nebezpečenstvom záplav a zosuvov pôdy, hroziacich na celom území krajiny.

Nikaragujská viceprezidentka Rosario Murillová uviedla, že búrka si vyžiadala prinajmenšom 15 obetí na životoch. Dodala, že tri z obetí - dve ženy a jeden muž - boli zamestnancami nikaragujského ministerstva zdravotníctva a utopili sa v rozvodnenom kanále v meste Juigalpa. Vláda zatvorila všetky školy v krajine.

Kostarické úrady doposiaľ potvrdili sedem obetí na životoch, pričom ďalších 15 ľudí vyhlásili za nezvestných. Pre záplavy sa tam v núdzových prístreškoch ocitlo asi 5000 ľudí. Búrka sa v noci nadnes nachádzala zhruba 65 kilometrov juhozápadne od honduraského mesta Puerto Lempira, pričom sa pohybovala približne rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu. Nate by sa podľa predpovedí mohol v noci na sobotu prehnať cez pobrežie mexického polostrova Yucatán a už ako hurikán doraziť v nedeľu ráno na pobrežie amerických štátov ležiacich pozdĺž Mexického zálivu. 

Viac o téme: KostarikaNikaraguaBúrka NateManaguar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu