Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Hurikán Maria totálne spustošil karibský ostrov Dominika: Odíďte, lebo zomriete

Hurikán atakuje Karibik. Zobraziť galériu (5)
Hurikán atakuje Karibik. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dominique Chomereau-Lamotte)

MIAMI - Maria sa stala "veľmi nebezpečným" hurikánom najvyššej piatej kategórie podľa Saffirovej-Simpsonovej škály rýchlosti vetra a bezprostredne ohrozuje severovýchodný Karibik.

20:22 Prvá obeť hurikánu. Jeden človek zahynul dnes na francúzskom karibskom ostrove Guadeloupe, keď ho zasiahol padajúci strom.

15:41 Úrady varovali obyvateľov Guadeloupe, aby neopustili úkryty, aj keby sa im zdalo, že hurikán slabne. Na ostrove je už zaplavená časť domov aj ciest a dážď ešte neprestáva.

15:15 Zábery z Dominiky sú veľavravné.

14:45 Americký meteorológ NBC Bill Karins ukázal, kedy by mal hurikán zasiahnuť Portoriko a aká veľká časť populácie mu bude stáť v ceste.

13:39 Novinár Curtis Matthew pre BBC o situácii na ostrove Dominika povedal: "Ešte stále nevieme, aký bude rozsah, keď to skončí, ale môžem povedať, že pre Dominiku to vôbec nevyzerá dobre."

13:04 Francúzsky ostrov Martinik sa vyhol najhoršiemu. "Na Martiniku prebiehajú prieskumné operácie, ale už vieme, že nedošlo k žiadnym významným škodám," uviedol Jacques Witkowski, francúzsky vedúci civilnej ochrany a krízových situácií. Guadeloupe však toľko šťastia asi mať nebude.

12:05 Karibský ostrov Dominika bol "zničený" hurikánom Maria, povedal premiér krajiny CNN. "Práve čakáme na úsvit, aby sme zhodnotili škody," dodal.

11:17 "Môj najväčší strach z rána je, že sa prebudíme na správy o vážnych zraneniach a možných úmrtiach v dôsledku pravdepodobných zosuvov pôdy vyvolaných pretrvávajúcimi dažďami," uviedol premiér spustošeného ostrova Dominika Roosevelt Skerrit.

11:08 V Portoriku pripravili približne 450 prístreškov, ktoré sú schopné prijať viac ako 60 000 ľudí.

11:05 Európsky komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides na Twitteri uverejnil správu, že EÚ je pripravená pomôcť.

10:15 "Máme extrémne slabú infraštruktúru, ktorá už bola zasiahnutá jednou búrkou," povedal portorický guvernér Ricardo Rossello. "Môže to byť katastrofická udalosť."

10:08 Niektorí obyvatelia Portorika, ktorí žijú v drevených bungalovoch bez stabilných základov, dostali príkaz na evakuáciu. Maria bude pravdepodobne najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahne Portoriko za posledných 85 rokov. Guvernér Ricardo Rossello vyzval miestnych obyvateľov, aby zostali v bezpečí doma, ale tí, ktorí žijú v domácnostiach, ktoré nemôžu čeliť takému silnému hurikánu, majú byť okamžite evakuovaní. "Musíte sa evakuovať, lebo zomriete ... Neviem, ako to povedať jasnejšie," uviedol Hector Pesquera, šéf bezpečnosti pre Portoriko.

09:55 Maria je tohtoročná 13. pomenovaná búrka v Atlantickom oceáne a štvrtý hurikán, ktorý je na treťom alebo vyššom stupni päťstupňovej škály. Prvý bol hurikán Harvey nasledovaný hurikánmi Irma a José. Tento rok podľa NHC je počet hurikánov nadpriemerný.

Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou 260 kilometrov za hodinu, dosahujúci v nárazoch ešte vyššie hodnoty, oznámilo v noci nadnes SELČ americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami. O 01.45 h SELČ sa oko hurikánu nachádzalo asi 25 kilometrov východne až juhovýchodne od ostrova Dominika, resp. 70 kilometrov severne od ostrova Martinik. Búrka sa pohybuje západným až severozápadným smerom rýchlosťou 15 km/h.

FOTO Hurikán Maria totálne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dominique Chomereau-Lamotte)

Hurikán pôjde po predpokladanej trase, ktorá povedie v blízkosti mnohých karibských ostrovov zničených len nedávno hurikánom Irma. Varovania pred hurikánom už vydali úrady na Guadeloupe, Dominike, Svätom Krištofe, Nevise, Montserrate, Martiniku, Amerických a Britských Panenských ostrovoch, Portoriku, Culebre a Viequese.

Maria by mala najviac zasiahnuť Dominiku, Guadeloupe a Martinik, ktoré sú súčasťou Záveterných ostrovov, kde sa očakáva "veľké a ničivé" vlnobitie, varuje NHC. Po prechode cez Záveterné ostrovy sa očakáva, že stred hurikánu v utorok tesne minie pobrežie Amerických Panenských ostrovov a namieri si to k Portoriku, kam dorazí v stredu.

FOTO Hurikán Maria totálne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dominique Chomereau-Lamotte)

Maria by mala následne mierne zoslabnúť, no stále bude veľkou hrozbou pre Dominikánsku republiku a Haiti, kde sa očakáva vo štvrtok. Neskôr by mohla ohroziť Bahamy, potom sa stočí na sever, takže by sa mala vyhnúť americkému štátu Florida. Maria je po Harveym a Irme tretím hurikánom v priebehu jedného mesiaca v Atlantiku, ktorý dosiahol piatu kategóriu. Zatiaľ čo Harvey spustošil americký štát Texas, Irma zdevastovala viacero karibských ostrovov a narobila veľké škody na Floride.

FOTO Hurikán Maria totálne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Strach na ostrove Dominika

Hurikán Maria, ktorý v uplynulých hodinách dosiahol najsilnejšiu piatu kategóriu, udrel v pondelok o 21.15 h miestneho času (dnes o 03.15 h SELČ) na malý hornatý karibský ostrov Dominika. Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou 260 kilometrov za hodinu, dosahujúci v nárazoch ešte vyššie hodnoty, oznámilo americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami. 

FOTO Hurikán Maria totálne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dominique Chomereau-Lamotte)

Situáciu na ostrove opísal v sérii dramatických príspevkov na Facebooku tamojší premiér Roosevelt Skerrit, uviedli agentúry AP a DPA. "Vietor je nemilosrdný, prežijeme s Božou milosťou," napísal Skerrit v prvom príspevku. O niekoľko minút neskôr oznámil, že počul zvuk pozinkovaných oceľových striech, ktoré vietor odtrhol z domov.

Následne Skerrit informoval, že víchor zdemoloval jeho rezidenciu, z ktorej odniesol strechu a zaplavila ju voda. Jemu osobne sa podarilo dostať do bezpečia. Ide o prvé oficiálne svedectvo z Dominiky po príchode hurikánu Maria. Skerrit predtým vyzval obyvateľov ohrozených oblastí, aby nečakali na najhoršie, ale uchýlili sa k príbuzným alebo do dočasných ubytovní. Zároveň nariadil zatvorenie škôl a úradov.

Viac o téme: HurikánMaria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu