Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ničivý hurikán Harvey má na svedomí ďalšiu obeť: Počet mŕtvych vzrástol na najmenej 42

(Zdroj: SITA/AP/Gerald Herbert)

HOUSTON - Na najmenej 42 mŕtvych sa zvýšil oficiálny počet obetí na životoch súvisiacich s tropickou búrkou Harvey, ktorá ešte ako hurikán zasiahla minulý týždeň americký štát Texas. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v noci na dnes informovala agentúra AP. V okrese Harris, v ktorom leží aj záplavami mimoriadne postihnuté veľkomesto Houston, potvrdili tri ďalšie obete, čím tamojší počet mŕtvych vzrástol na 28. Podľa aktualizovaných údajov poškodili záplavy len v tomto okrese 156.000 obydlí.

Hrozba povodní v regióne pretrváva vzhľadom na pokračujúce dažde. V Houstone sa snažia ochrániť oblasti dosiaľ nepostihnuté záplavami tak, že ponechávajú ďalšie pod vodou jej vypúšťaním z priehrad. Starosta Sylvester Turner v piatok obyvateľom západnej časti mesta, ktorých domy sú stále zaplavené, odporučil evakuáciu. Podľa jeho slov bude totiž do ich domovov prúdiť voda vypúšťaná z priehrad ešte desať až 15 dní.

Houstonské úrady odhadujú, že v tejto oblasti sa nachádza 15.000 až 20.000 domov. Nie je jasné, koľko z nich je zaplavených momentálne. Prezident USA Donald Trump v piatok zaslal Kongresu žiadosť o vyčlenenie 7,9 miliardy dolárov na pomoc postihnutým oblastiam. Očakáva sa, že ju zákonodarcovia rýchlo schvália.

Ide len o prvú časť financií určených na okamžitú reakciu na prírodnú pohromu, k čomu patrí odstraňovanie následkov, pomoc s ubytovaním postihnutého obyvateľstva či naliehavé opravy domov. Podľa Bieleho domu už o federálnu pomoc požiadalo vyše 436.000 domácností.

Trump v liste kongresmanom avizoval, že po zmienenej sume bude čoskoro nasledovať ďalšia žiadosť o 6,7 miliardy dolárov. Guvernér Texasu Greg Abbott vo štvrtok uviedol, že Texas bude potrebovať na vyrovnanie sa s dôsledkami záplav približne 125 miliárd dolárov.

Viac o téme: HurikánHarvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu