Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Trump navštívil zničený Texas, v zaplavenom Houstone ľuďom zakázali vychádzať z domovov

Donald Trump v zničenom Texase. Zobraziť galériu (5)
Donald Trump v zničenom Texase. (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

HOUSTON - Americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou a niekoľkými ministrami pricestoval v utorok do mesta Corpus Christi v štáte Texas, ktorý v dôsledku tropickej búrky Harvey postihli rozsiahle záplavy.

Oblasť Corpus Christi bola prvá, ktorú v piatok večer miestneho času zasiahla búrka Harvey ešte ako hurikán štvrtej kategórie. Guvernér Texasu Greg Abbott chce, aby hlava štátu počas tejto návštevy skutočne pochopila obrovské problémy, ktoré musí teraz jeho štát prekonať.

Texas zažíva záplavy nemajúce obdobu, pred ktorými odišli zo svojich domov tisícky civilistov. Postihnuté je najmä mesto Houston, kde pod náporom obrovského množstva vody začali pretekať dve priehrady. Búrka Harvey navyše vyradila z prevádzky 13 percent kapacity amerických rafinérií. Spravodajská stanica BBC zverejnila informáciu o najmenej 15 obetiach záplav. O život prišla tiež šesťčlenná rodina, ktorej auto vzala povodňová voda. Tisícky príslušníkov národnej gardy a záchranárskych zložiek stále pátrajú po ľuďoch uviaznutých v domoch, autách a evakuujú ich do bezpečia.

Katastrofa v Houstone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Elizabeth Conley/Houston Chronicle )

Americká meteorologická služba ohlásila rekord v objeme napršaných zrážok (132 centimetrov) na kontinentálnom území USA. Silný dážď neprestáva ani po tom, ako sa hurikán stratil na sile a zmenil sa na tropickú búrku. "Chceme to urobiť lepšie než kedykoľvek predtým," povedal odhodlane Trump po príchode do Texasu. Zdôraznil, že chce, aby bola táto pomoc príkladom toho, ako sa má reagovať na tropickú búrku.  

"Táto búrka, toto čo sa deje je epické," povedal Trump, ale zároveň uistil, že Texas zvládne všetko. "Nikto dosiaľ nič také nevidel," pokračoval. Zvládnuť záplavy v Texase bude podľa prezidentových slov nesmierne nákladné. "V histórii našej krajiny nebolo nikdy nič tak drahé, alebo niečo tak historické z hľadiska poškodenia a krutosti," dodal. Najväčšie mesto Texasu, Houston, Trump nenavštívi, aby tam nenarušil priebeh záchranných a evakuačných prác. Z Corpus Christi sa presunie do Austinu, kde sa nachádza krízové koordinačné centrum.

Katastrofa v Houstone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Elizabeth Conley/Houston Chronicle )

Pentagón oznámil, že súčasných 3500 členov Národnej gardy chce posilniť v prípade potreby na 30.000-40.000 mužov, ich úlohou bude aj následná pomoc pri rekonštrukčných prácach. Oko búrky naďalej zostáva nad Mexickým zálivom, dnes ráno miestneho času by malo opäť vstúpiť na pevninu. Účinky búrky Harvey by mali ešte pocítiť aj v štátoch Louisiana, Mississippi a Alabama.
Príchod búrky Harvey, ktorú momentálne sprevádza trvalý dážď a vietor s rýchlosťou 85 kilometrov za hodinu, očakávajú v Louisiane dnes ráno miestneho času.

V Houstone v noci platil zákaz vychádzania

Zákaz vychádzania začne z bezpečnostných dôvodov platiť v noci nadnes miestneho času v zatopenom texaskom Houstone. Mesto zasiahli po príchode búrky Harvey obrovské záplavy, v dôsledku ktorých museli veľkú časť obyvateľstva evakuovať.  Starosta mesta Sylvester Turner preto rozhodol uvaliť zákaz vychádzania, aby sa predišlo kriminalite, krádežiam a rabovaniu v opustených domoch a budovách.

Katastrofa v Houstone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Elizabeth Conley/Houston Chronicle )

Zákaz vychádzania začne platiť v noci nadnes o polnoci miestneho času (dnes o 07.00 h SELČ) a potrvá do dnešného rána 05.00 h miestneho času (12.00 h SELČ), oznámil starosta Turner na Twitteri. Pôvodne mal zákaz vychádzania pre obyvateľov Houstonu začať platiť skôr, jeho začiatok ale Turner posunul na neskôr, aby mohli "dobrovoľníci a ďalší vykonať svoju úžasnú prácu". Lokálne a federálne úrady medzičasom informovali, že pred búrkou Harvey zachránili v Houstone a priľahlých oblastiach viac než 13.000 ľudí.

Tropická búrka Harvey si vyžiadala už takmer 20 obetí

Tropická búrka Harvey si doposiaľ vyžiadala najmenej 18 obetí na životoch. Oznámila to dnes agentúra AP po tom, ako americké úrady potvrdili ďalšie tri úmrtia. Inštitút forenzných vied v okrese Harris v americkom štáte Texas aktualizoval v noci nadnes tragickú bilanciu, 89-ročného Agnesa Stanleyho našli v zatopenom dome, 45-ročného Travisa Lynna Callihana sa nepodarilo zachrániť po prevoze do nemocnice a nemenovanú 76-ženu našli vo vode pri vozidle. 

Harvey, Texas, Houston
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA/Michael Ciaglo)

Úrady alebo rodinní príslušníci nahlásili podľa AP minimálne 18 úmrtí. Telá niektorých obetí ale odniesla voda a dosiaľ sa nenašli. Spravodajská stanica BBC pôvodne zverejnila informáciu o najmenej 15 obetiach záplav, medzi ktorými bola šesťčlenná rodina, ktorej auto zatopila povodňová voda.

Viac o téme: Donald TrumpTexasHoustonHurikán Harvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu