Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet obetí stúpa: Zemetrasenie v Číne si vyžiadalo 19 mŕtvych a 247 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PEKING - Na 19 stúpol počet obetí utorňajšieho zemetrasenia v stredočínskej provincii S'-čchuan, kde sa nachádza aj známy národný park Ťiou-čaj-kou (Údolie Ťiou-čaj). Zranenia utrpelo 247 ľudí, 40 z nich vážne, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa agentúry Sinchua je medzi mŕtvymi päť návštevníkov národného parku. Vyše 30.000 ďalších úrady evakuovali turistickými autobusmi a súkromnými vozidlami. Hospitalizovať museli aj jedného Francúza, ktorému spadol na nohu veľký kameň, a Kanaďanku s ľahko zranenou hlavou.

Štátna televízia informovala, že na záchranných prácach sa dnes podieľajú najmenej štyri helikoptéry, 90 vozidiel, stovky vojakov a viac ako 1200 členov záchranných zložiek. Množstvo domov sa zrútilo a ďalšie majú popraskané steny. Z oblasti hlásili aj narušenie telefónnych a elektrických sietí.

Otrasy zaznamenané okolo 21.20 h miestneho času (15.20 h SELČ) dosiahli podľa čínskych seizmológov magnitúdu 7,0, americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete, uvádza hodnotu 6,5. Epicentrum sa nachádzalo približne 280 kilometrov severne od mesta Čcheng-tu v provincii S'-čchuan, záchvevy však bolo cítiť aj v Pekingu vzdialenom vyše 1200 kilometrov. V roku 2008 zasiahlo čínsku provinciu S'-čchuan zemetrasenie s magnitúdou 8,0, ktoré po sebe zanechalo vyše 87.000 mŕtvych alebo nezvestných a viac ako 374.640 zranených.

Viac o téme: ČínaZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu