Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Európa zápasí s pekelnými požiarmi: Makarská v plameňoch, pád lietadla v Portugalsku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

ZÁHREB - Požiar, ktorý počas víkendu ohrozoval zalesnené územie medzi prímorskými letoviskami Tučepi a Podgora sa podarilo dostať pod kontrolu, uviedol chorvátsky server 24sata.hr. V pondelok skoro ráno však vypukol nový požiar, vo vzdialenosti asi desať kilometrov od predchádzajúceho ohniska plameňov.

Na miesto zakrátko dorazili štyri hasičské vrtuľníky a 350 hasičov. Po niekoľkých hodinách a im podarilo uhasiť plamene, ktoré ohrozovali hotely a tiež botanickú záhradu Biokovo. Podľa chorvátskeho denníka Jutarnji list druhý požiar ešte nie je úplne uhasený. Horia však už len porasty v odľahlejších lokalitách, ktoré podľa dostupných informácií bezprostredne neohrozujú turistické objekty. 

Chorvátske ministerstvo školstva v súvislosti s požiarmi vyhlásilo, že 33.000 študentov externého štúdia z oblasti Makarskej riviéry sa z bezpečnostných dôvodov nemusí dostaviť na písomnú maturitnú skúšku z chorvátskeho jazyka. 

 

Požiare v Portugalsku zúria od soboty

Do boja s ničivými lesnými požiarmi v Portugalsku sa dnes zapojilo okolo 1200 hasičov, ktorých zo vzduchu podporili posádky najmenej deviatich hasiacich lietadiel. Plamene vyčíňajú od soboty v horskej a lesnatej oblasti Pedrógao Grande, asi 200 kilometrov severovýchodne od Lisabonu. Počet obetí požiaru sa medzičasom zvýšil na 64. Medzi prvými 24 identifikovanými z nich neboli žiadni cudzinci. Zranených bolo podľa pondelkových údajov najmenej 135 ľudí vrátane 13 hasičov a jedného príslušníka ozbrojených síl. Plamene zničili desiatky domov a pripravili o život stovky zvierat.

VIDEO Európa zápasí s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hasičom naďalej nepraje meteorologická situácia v oblasti, ktorú sužuje extrémne sucho, vysoké teploty a navyše aj silný vietor. Nielen v spomínanej oblasti, ale aj 20 kilometrov vzdialenej lokalite Gois bojovalo dnes s mimoriadne rýchlo sa šíriacimi plameňmi okolo 800 hasičov a posádky štyroch hasiacich lietadiel. Tu museli preventívne siahnuť k evakuácii občanov z 11 horských obcí. Pomoc Portugalsku vyslala nielen Európska únia, ale ponúkli ju aj viaceré krajiny regiónu.

Hasičské lietadlo sa vraj zrútilo

Jedno z lietadiel podieľajúcich sa na boji s ničivými lesnými požiarmi v Portugalsku, sa dnes popoludní zrútilo pri obci Louriceira, informovalo večer internetové vydanie novín Público s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Predtým sa predstavitelia z rezortu civilnej ochrany i úradu pre letecké nehody vyslovili, že informáciu podobného charakteru preverujú a nemôžu ju potvrdiť. Zatiaľ nevedno, či si havária hasiaceho stroja spoločnosti Canadair vyžiadala obete na životoch. Záchranári v horskej oblasti pátrajú po vraku lietadla.

Explóziu a veľkú ohnivú guľu zaznamenali očití svedkovia v horskej oblasti asi desať kilometrov od ohniska ničivých lesných požiarov v centrálnej časti Portugalska. Zdá sa tak, že správy o havárii jedného z lietadiel podieľajúcich sa na boji s plameňmi v regióne, sú pravdivé. Ide údajne o stroj typu Canadair, a nie ako uvádzali prvé správy, spoločnosti s týmto názvom.

Správy o havárii popreli, má ísť o dezinformáciu

Hovorca portugalskej Agentúry pre civilnú ochranu Fausto Coutinho dnes dementoval informácie o havárii jedného z lietadiel podieľajúcich sa na boji s ničivými lesnými požiarmi v centrálnej časti krajiny. Podľa jeho slov nie je nezvestný žiadny stroj, participujúci na hasiacich prácach, informovala tlačová agentúra AP.

Coutinho nevedel vysvetliť, prečo niektoré portugalské oficiálne zdroje predtým hovorili o leteckom nešťastí a vyslaní záchranárov i vyšetrovateľov do oblasti. Podľa jeho úvah mohlo ísť o konanie na základe neoverených tvrdení ľudí z lokality hovoriacich o explózii a ohnivej guli.

V oblasti pôsobia hasiace stroje nielen z Portugalska, ale aj z Francúzska, Maroka, Španielska či Talianska. Hovorca španielskeho rezortu obrany už skôr dementoval správy o tom, že by havarovaným strojom malo byť jedno zo španielskych lietadiel.

Ani iný hovorca portugalskej Agentúry pre civilnú ochranu Vitor Vaz Pinto nešťastie nepotvrdil, ale ani nedementoval s tým, že 13 strojov angažovaných touto inštitúciou je dnes večer v poriadku. Na likvidácii plameňov sa však, ako pripomenul, podieľa 30 lietadiel, niektoré z nich na základe bilaterálnych medzivládnych dohôd i kooperácie s Európskou úniou.

Viac o téme: PožiarPortugalskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu