Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prírodná katastrofa v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Počet obetí sa zvýšil na najmenej 146

Záplavy na Srí Lanke. Zobraziť galériu (3)
Záplavy na Srí Lanke. (Zdroj: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena)

KOLOMBO - Na najmenej 146 sa zvýšil počet obetí zosuvov pôdy a záplav na Srí Lanke, dôsledkov intenzívnych zrážok, ktoré zasiahli ostrovnú krajinu. Informáciu zverejnilo dnes tamojšie centrum pre manažment katastrof, podľa ktorého je ďalších najmenej 112 ľudí nezvestných. Prírodná katastrofa donútila aj 420.000 ľudí opustiť svoje príbytky v postihnutých oblastiach, uviedli oficiálne zdroje.

Okrem zničených obydlí boli čiastočne alebo úplne poškodené aj elektrické vedenia, vodárne a cesty. Vážne škody sú aj na poľnohospodárskej pôde. V niektorých oblastiach sa očakáva ďalší vzostup hladiny rozvodnených tokov. Vláda preto vyzvala ľudí žijúcich v blízkosti týchto riek, aby opustili svoje domovy.

Prírodná katastrofa v obľúbenej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena)

Časť z lokalít zasiahnutých prírodnou katastrofou nie je dostupná pozemnou cestou, ale iba zo vzduchu. Záchranári tak podľa hovorcu srílanského letectva majú značné problémy dostať do niektorých oblastí, kam nielen ich, ale aj lode prepravia vzdušné sily. India zaslala dnes Srí Lanke humanitárnu pomoc už druhou loďou. Pomoc ponúkli aj pakistanská vláda a Organizácia Spojených národov.

Prírodná katastrofa v obľúbenej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena)

Okolo 125 indických námorníkov už v ostrovnej krajine pomáha záchranárom a poskytuje napríklad i zdravotnícku pomoc poškodeným. Zosuvy pôdy sú v monzúnovom období sú na Srí Lanke, tropickom ostrove v Indickom oceáne, bežné. Väčšina krajiny bola značne odlesnená kvôli pestovaniu plodín a produktom určeným na vývoz, napríklad čaju či kaučuku, takže vidiek ostal nechránený a vystavený účinkom dažďov. Pri podobných zosuvoch a záplavách v strednej a južnej časti Srí Lanky zahynulo v roku 2003 vyše 300 ľudí, pri masívnom zosuve v centrálnej časti krajiny tam vlani v máji prišlo o život viac ako 120 ľudí.

Viac o téme: ZáplavySrí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu