Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zosuv zanechal obrovské škody, stovky mŕtvych: Preživší opísali hrôzu v blate a daždi

Zosuv pôdy v Kolumbii má na svedomí okolo 200 obetí. Zobraziť galériu (2)
Zosuv pôdy v Kolumbii má na svedomí okolo 200 obetí. (Zdroj: SITA/Colombian Army Photo via AP)

BOGOTA - Predvečer, priebeh a dozvuky sobotňajšej tragédie na juhozápade Kolumbie, kde si zosuvy pôdy a záplavy vyžiadali viac ako 200 mŕtvych, predostreli svedkovia ako tragédiu nielen s veľkým počtom obetí, ale aj obrovskými materiálnymi škodami.

"Každý deň prší a cesty sú vymleté. Niekde dokonca žiadne neboli," napísal Marek Jelínek, ktorý sa s niekoľkými ďalšími Čechmi v oblasti pohyboval. "Nedokážeme to úplne chápať, veď sme tam pred pár dňami boli. Rieka vyzerala ale pokojne. Problém je, že ráno sú obrovské lejaky, a potom navečer. Nebolo dňa, kedy nepršalo. Prší aj tu v Ekvádore asi 180 kilometrov od mesta Mocoa," uviedol Jelínek.

Nešťastie sa stalo v meste Mocoa s približne 40 000 obyvateľmi, správnom stredisku provincie Putumayo, ktorá leží blízko hranice s Ekvádorom. Zosuvy vyvolali silné dažde v noci z piatka na sobotu miestneho času, ktoré rozvodnili niekoľko riek. Blato a usadeniny sa následne navalili na domy a ulice v Mocoa. Do oblasti, kde zasahuje armáda, prišiel prezident Juan Manuel Santos, ktorý vyhlásil v regióne stav núdze. K pohrome prispela aj zmena klímy, upozornil vedúci delegácie OSN v Kolumbii Martin Santiago.

"Je tu skaza, panuje tu chaos a kríza. Nie sú potraviny. Časť obchodov bola zničená lavínou bahna a vody, a to málo z nich, čo zostalo, je zatvorené," poznamenal podľa kolumbijského denníka El Tiempo novinár Élver Monje. "Na pitie a varenie používame dažďovú vodu, ktorú prevaríme," dodala obyvateľka postihnutého mesta Clara Inésová.

"Rozvodná sieť utrpela veľké škody, káble sú strhané a ležia na zemi. Jediným spojovacím prostriedkom s okolitým svetom sú mobilné telefóny, ktoré sa dobíjajú z batérií automobilov," uviedol ďalej Monje. Mnoho ľudí sa snaží z mesta utiecť do susedných nepostihnutých oblastí.

Rektorka technologického inštitútu v Putumayo Marisol Gonzalezová požiadala o pomoc. "V meste nie je kvapka pitnej vody, potrebujeme vodu, to je absolútne nevyhnutné. Chýbajú tiež potraviny, prakticky žiadne tu už nie sú," upozornila.

Zosuv pôdy v Kolumbii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Colombian Army Photo via AP)

"Bolo počuť hluk rieky, a preto moja rodina odišla, pretože sme vedeli, že príde lavína," povedal agentúre AFP 38-ročný miestny obyvateľ Harvey Gómez. "Ľudia nevedeli, čo robiť, neboli sme na takú katastrofu pripravení," vyhlásil naopak 69-ročný Hernando Rodriguez.

Hermán Granados, anestéziológ z malej regionálnej nemocnice v Mocoa, agentúre AP vykreslil, že celú noc čistil rany obetiam. Nemocnice však podľa neho nemala dostatočné krvné zásoby pre tak veľké množstvo pacientov. Niektorí zdravotníci vraj prišli do nemocnice pracovať, hoci ich  vlastní príbuzní boli nezvestní.

 

 

Eduardo Vargas spal v noci v dome so svojou ženou a bábätkom. Susedia ho prebudili búšením na dvere. Celá rodina potom rýchlo unikala obklopená panikáriacimi ľuďmi. "Nebol čas na čokoľvek," vypovedal 29-ročný muž. Keď sa potom vrátil na miesto svojho obydlia, zistil, že nezostalo nič z toho, čo museli v zhone zanechať.

Óscar London hľadal ráno rodičov svoje ženy. Cestu k ich domu ale nenašiel, pretože ulice, ktorých poznal, zrazu zmizli. "Všade okolo bola (mŕtve) telá," spomína. Keď sa dostal do oblasti, kde svokor so svokrou žili, uvidel "len blato a kamene". Záchranári ho nakoniec naviedli do hôr, kde objavil svojich príbuzných medzi ostatnými pozostalými. "Bolo to stretnutie plné sĺz," dodal.

Viac o téme: Zosuv pôdyDážďKolumbiaMocoa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu